Marrëveshja e Uashingtonit në thikat konspirative të spiunazhit ruso-serb.

0
Me datën 04/09/2020 në Shtëpinë e Bardhë mprehtësia e diplomacisë amerikane shembi për dhe Migat rus dhe sistemet raketore që ishin instaluar gjithandej Serbisë, njëkohësisht miqësinë e popullit izraelit e formalizojë në dokument zyrtarë ndërshtetërorë midis Republikës së Kosovës dhe shtetit të Izraelit. Ku jemi sot ? Këto dy zhvillime, pra çmontimi i armëve ruse-serbe dhe avancimi i pozitës shtetërore të Republikës së Kosovës në arenën e diplomacisë ndërkombëtare e kanë trazuar nëntokën edhe mbitokën serbofile nëpër botë. Këta njerëz po e sulmojnë nga të gjitha aspektet këtë vepër të diplomacisë amerikane. Dikush e quan si një “marrëveshje in egzistente”(nuk nënshkroi askush me askënd); dikush thotë ia hapi dyert shkëmbimit territorial Kosovë-Serbi; dikush e konsiderojnë si marrëveshje që ka jetë vetëm deri në fund të Tetorit, kur sipas tyre Presidenti Trump i humb zgjedhjet në SHBA. Miliona zëra janë lëshuar me porosinë ruse që kjo marrëveshje të zvogëlohet në duart e paçebërësve botërorë dhe të përdoret sa më pak ose aspak nga politikbërja shqiptare në Republikën e Kosovës. Pra kjo marrëveshje për mendimin tim bëhet edhe më e rëndësishme ngase angazhimi i palës antiamerikane dhe antishqiptare për moszbatimin e saj është bëre edhe më i madh se sa angazhimi i tyre për të mos u arritur ajo marrëveshje. Qeveria e Republikës së Kosovës dhe Kryeministri Hoti më duket paksa i frikësuar nga suksesi i arritur në politikën e jashtme dhe efektet e këtij suksesi nuk po arrin t’i shumëzojë duke i ndarë edhe me partitë opozitare në vend. Ai tentoj ti bënte bashkëhisetarë partitë opozitare para shkuarjes në Washington, ndonëse jashtëligjshëm (sepse gjykata kushtetuese e Republikës së Kosovës qartë e ka thënë se, Shtetin në bisedime e përfaqëson kryeministri i vendit), ndërsa pas kthimit nga atje, Kryeministri po e ndanë suksesin me shoqërinë civile para se me ia dhënë “hisen” opozitës. Unë mendoj se PDK e ka pjesën më të madhe në këtë sukses pikërisht pse refuzoj të ishte pjesë e delegacionit. Mu për këtë punë është meritore sepse më këtë veprim e ka shpëtua qeverinë Hoti pa shkelë mbi vendimin e Gjykatës Kushtetuese, pastaj PDK me deklarata dhe qëndrime kryeministrit po i krijonë hapësirë që në secilin takim qeveria jonë të kërkojë njohjen nga Serbia dhe të mbyllim njëherë e përgjithmonë kapitullin e luftërave serbo-shqiptare. Pra nëse Kryeministri Hoti vazhdon ta mbaj ndërlidhur për LDK-në suksesin e qeverisë, ajo me ketë veprim do t’a ndihmojë propagandën ruse dhe zvogëlon efektin pozitiv të marrëveshjes në politikën e brendshme duke favorizuar edhe rivalët e brendshëm. Pra në përmbledhje të terë kësaj kakofonie post Washington dua të them se asgjë dhe askush nuk ka shanca që të minimizojë efektin pozitiv dhe historik në shtetet nënshkruese të kësaj marrëveshje, kjo e para. Pastaj kjo marrëveshje nuk e hap mundësinë e një shkëmbimi territorial serbo-kosovar pasi kjo mundësi është mbyllur pas largimit të Bolton nga këshilltari i Presidentit Trump. Krejt në fund, kjo marrëveshje nuk hap mundësinë e organizimit të një Dejtoni për Kosovën, për arsyen e vetme se çlirimi i Kosovës me luftën e UÇK-së e veçanarishtë Beteja e Koshares(që ngjasonë me “Olujën” kroate), si dhe ndërhyrja ushtarake e SHBA-ve me partnerët nga radhët e NATO s, për ndaljen e gjenocidit serbosllav mbi kombin shqiptar në Kosovë e cila e detyrojë Serbinë në marraveshjen e Kumanovës në vitin 1999, e bëjnë më të ngjashëm shtetin e Kosovës me Shtetin e Kroacisë se sa me shtetin e Bosnjës i cili lindi nga Dejtoni. Pra janë shumë fakte që këtë marrëveshje e bëjnë historike dhe një rruge të re të diplomacisë së SHBA së të cilën, Ne diplomacia kosovare duhet ta ndjekim me vendosmërinë më të lartë institucionale. Fëmijëve të mi dhe fëmijëve të të gjithë heronjve e bashkëluftëtarëve të UÇK Ju them me bindje se ardhmëria e tyre në shtetin e Kosovës po rikthehet duke ngjallur shpresat dhe duke na obliguar që amanetin e tyre ta mbajmë gjallë edhe ta përsërisim me krenari duke e bërë roje të shtetësisë së Republikës së Kosovës përjetësisht.
Hisen Berisha

Debati për Ligjin anti Covid 19, po eskalon nga Ligj për menaxhim të situatës me Covid 19 në një Ligj të diktaturës me Covid19

Debati për Ligjin anti Covid 19, po eskalon nga Ligj për menaxhim të situatës me Covid 19 në një Ligj të diktaturës me Covid19

Ky Ligj, po pretendohet sipas spozorizueseve Osmani, Reshitaj, Nagavci &Co, që të shndërrohet në një Ligj diskriminues, antihuman dhe me pasoja demografike për qytetarët e Kosovës. Përmbajtja e tij, përjetësia e tij për çdo situatë pandemike apo endemike në të ardhmen dhe pretendon të tejkaloj dhe dalë mbi kushtetutën.
Po ashtu ky ligj do të krijojë ekipin e zbatimit njëjtë si ato në filmat triler apo ekipet SS naziste për zhdukjen e hebrenjve nëpër Komore gazi, që do i përbejnë llozha si mbiemrat sorosian me sipër & Co dhe punëtoret shëndetësor e ata policor. Besoj se së shpejti këtu do ti fusin edhe inteligjencën. Për fat se Forcat Ushtarake janë nën mandat të NATO dhe asistencën e FA të SHBA-së së do ti kishin futur në ekipin triller edhe Ushtrinë. Në ekip shumë shpejt do të përfshihen edhe drejtoria e burgjeve dhe qendrat rehabilituese e ato sociale.
Habit fakti se drejtori i përgjithshëm i policisë me qëndrimet e tija në debatin “publik” me dyer të “mbyllura” në sallën e Parlamentit drejtpërdrejtë në TV dhe me struktura të ordinuara nominativisht, kërkoi që ky ligj të autorizoj Policinë e Kosovës, popullit e shtetit, që të kenë të drejtë të aplikojnë gjoba ndaj qytetarëve e ndërmarrësve, edhe ashtu në zgrip të ekzistencës. Shto kësaj edhe shpërndarjen e aparaturave testuese nëpër Qendrat Klinike rajonale dhe ato private, si dhe lejimin e aplikimit të testimeve me pagesë nga qytetarët privatisht. Është kjo një plaçkitje moderne tipike pirateske. Përndryshe të gjitha këto pajisje e masa anti Covid mbulohen nga buxheti i shtetit dhe qytetaret do të duhej të liroheshin nga çfarëdo obligimi financiare, ngase këto shpenzime mbulohen me taksat e vet qytetarëve.
Për mendimin tim asnjë i sëmurë qoftë me simptoma apo pa simptoma nuk do të duhej të mjekohej jashtë institucioneve shëndetësore.
Duhet angazhuar staf profesional dhe të krijohen ambiente madje qoftë edhe nëpër hapësira të adaptuara enkas për këtë pandemi.
Një i sëmurë pozitiv sado që të jetë i kujdesshëm paraqet rrezik për vazhdimin e zinxhirit epidemiologjik.
Nuk jetohet në një shtëpi në një familje një ose disa të infektuar me pjesëtarët tjerë të familjes e të shëndoshë.
Pra, të gjithë të sëmuret që dalin pozitiv duhet të grupohen, varësisht prej pasqyrës klinike por ama të gjithë duhet me qenë brenda institucioneve nga dita e parë deri në ditën e fundit të mjekimit.
Po ashtu këto kategori përballen me vështirësitë që parashikon protokolli i trajtimit të të sëmurëve me Covid19, kur trajtohen në ambientet jo spitalore.
Ndaj vlerësoj se kjo shtron nevojën që qeveria aktuale të marr përsipër koston e mjekimit te të gjithë të sëmurëve, ashtu siç edhe nevojën për testime te të gjithë qytetarëve në nevojë. Pa lëne anash kujdesin shëndetësore ndaj qytetareve me sëmundje tjera kronike e emergjente.
Ti kthehemi debatit mbi ligjin anti pandemi dhe afektimin në ekonomi dhe gjendjen sociale të qytetarëve.
Në situatën kur bizneset e vogla e të mesme nuk lejohen të punojnë fare dhe po falimentojnë, edhe ndërmarrësit e vegjël e të mesëm të sektorit bujqësor po ashtu janë të ndaluar me masa ligjore e policore të punojnë, në ndërkohë që (lejohen të punojnë ndërmarrësit e mëdhenj pas të cilëve qëndrojnë pushtetarët dhe pjesa e llozhës së LUFTËS anti Covid19), që do të rezultojë me shtresimin e dy kategorive të shoqërisë: ata të varfëruar dhe të pa fuqishëm as të bëjnë teste as të trajtohen meritorisht nga çfarëdo pandemie dhe as nga Covid19, do të vaksinohen me preparate që nuk iu dihen efektet anësore që konspiracionet Maltusiane të mgnatëve që kriminalizojnë Botën si Gates, Soros etc, do të reduktojnë natalitetin natyral të qytetarëve dhe do stimulojnë vetëm klasën elitare të ndërlidhur me llozhat anti Covid19 në Botë dhe vendin tonë të varfër e pa identitet ende.
Drejtori i Policisë së shtetit Gjeneral Rashid Çalaj besoj do ta realizoj intervenimin e tij në Ligj për shtimin edhe të një lloji tiketë për gjobitje krahas një morie që i ka në Ligjin për policinë. Kjo mbase do i siguroj një vend në tryezën e llozhës!?
Me nxjerrjen e detyrimeve edhe nga Ligji anti Covid Gjenerali partizan i policisë po dëshmon se është aty jo rastësisht dhe se ka harruar se mbi çfarë baze ligjore dhe kushtetuese është ndërtuar Policia e Kosovës. Me këto hapa duket se do të shkoj drejt modelit të milicisë së El Salvadorit dhe metodave të milicimit atje në kohë pandemie.
Kjo po është një krim i pa falshëm kur dihet mirëfilli se Policia e Kosovës sot është model në rajon se u ndërtua mbi koncepte e doktrina të pastra perëndimore për sundim të ligjit mbi parimet e lirisë, barazisë, humanitetit dhe demokracisë.
Kosova ka baze te mjaftueshme ligjesh me te cilat mund të prevenohet e trajtohe çfarëdo epidemie, pandemia apo fatkeqësi tjera natyrore apo humane!
Shpresojmë se do të ketë deputet të ndërgjegjshëm në Tempullin e popullit që do ta kundërshtojnë këtë ligj, duke konsideruar se Kosova tashme e ka ligjin për raste të epidemive dhe pandemive e fatkeqësive tjera natyrore apo humane dhe s’ka nevojë për një të tillë diskriminues që bazën filozofike e ka nazistë gjenocidiale të diktaturave të majta që i një historia jo e largët dhe forma e dytë e atakimit të jetë dërgimi në Gjykatën Kushtetuese e cila duhet ta rrëzoj si antikushtetues dhe jo i moralshëm për qytetarët e Kosovës.
Po ashtu pres që edhe vet punëtorët shëndetësor të dalin kundër një nismë të tillë anti humane nëse në karakterin e tyre qëndrojnë vlerat e BETIMIT TË HIPOKRATIT dhe nëse këto parime humane nuk janë kthyer tashmë normë parime hipokrite siç e përfaqësojnë sponzorizuesit/et e këtij projekti maltusian e hitlerian Ligjin mbi pandemitë.

Hisen Berisha
Prishtinë 13/08/2020

Trajneri shqiptar i Durbuy-t: Do të kthehesha në Shqipëri, po të më jepej mundësia

Trajner i klubit Durbuy në Belgjikë, Jahir Shehi, tregon eksperiencën e tij si futbollist dhe më pas si trajner. Ndonëse i lindur dhe rritur aty, shprehet se është i gatshëm të vijë menjëherë në në Shqipëri, nëse thirret për të dhënë kontribut.

Nga Aurora Allushaj

Jahiri ka lindur në Bruksel verën e 50 viteve më parë nga dy prindër të emigruar nga Shqipëria. Sportin e ka nisur në moshë të vogël, me skuadrën e Anderlecht-it. Jahiri është i gatshëm të bëjë një eksperiencë në Shqipëri, nëse do t’i jepet mundësia. Në një intervistë ekskluzive për ‘Fjalën’, Shehi tregon rrugëtimin e tij në futboll dhe kleçkat për t’u bërë i suksesshëm në Belgjikë.

Kush është Jahir Shehi?

Kam Lindur në Bruksel, në qershor të vitit 1969. Gjyshi im ka ardhur në Belgjikë, kur im atë ishte shumë i vogël. Jam baba i një djali të vogël i cili merret me sport, por jo me futboll.

Çfarë kujtoni nga fëmijëria juaj?

Unë jam rritur bashkë me fëmijët e shqiptarëve që kanë emigruar në të njëjtën kohë me gjyshin tim. ‘Jemi rritur ndër veti’, me shumë dashuri për Shqipërinë dhe shqiptarët. Mblidheshim darkave dhe dëgjonim historinë e emigrimit të çdonjërit prej tyre.

Kur e keni nisur futbollin?

Futbollin e kam nisur në moshën 6-vjeçare në Anderlecht. E nisa fillimisht me shkollën dhe pastaj u bë pasioni i jetës sime. Në atë periudhë ka qenë shumë e vështirë, sepse kushtet nuk kanë qenë si sot.

Cilat kanë qenë momentet më kulminante në futboll për ju?

Kur hyn në shkollën e Anderlecht-it mendoj se është një arritje e mirë dhe këtë e kupton vetëm në momentin që lëviz në një skuadër tjetër. Por dua t’ju tregoj se në kohën kur unë isha lojtar, ishte shumë e vështirë të luaje me ekipin e parë dhe të dytë. Unë hyra në ekipin e dytë dhe për 6 vite Anderlecht-i nuk na largoi, por na jepte me qira në skuadra të tjera.

Sa vite keni luajtur tek Anderlecht-i?

Kam luajtur për Anderlecht-in për 14 vjet. Kur del prej Anderlecht-it ke stilin e tij dhe ashtu ndodhi edhe me mua. Në fakt, siç e thashë edhe pak më sipër, nuk ishte e lehtë për një të huaj të hynte tek Anderlecht-i në ato vite. Plus që nuk kishim informacione, siç ndodh sot.

Në çfarë ekipesh të tjera keni luajtur?

Kam luajtur në Uçle, Ganshoren, Asse, Zelik, Lembeek, Kosova Scharbeek, Evere etj. Kam luajtur më shumë në këtë nivel, pasi edhe pagesa ishte e mirë. Në fakt, në ato vite nuk bëheshin kontrata siç bëhen sot.

Pak kohë më parë ju keni marrë në dorë ekipin e Durbuy-t. Si po shkon përgatitja për ndeshjet e sezonit të ardhshëm?

Po, është një qytet shumë i vogël dhe i bukur. Në fakt, është qyteti më i vogël në botë. E kam pritur mirë dhe plot me energji këtë impenjim të ri. Shpresoj në një ecuri të mirë të skuadrës sime.

Nëse do t’ju bëhej një ofertë për të shkuar në Shqipëri, a do të pranonit të merrnit në dorë një skuadër atje?

Do të shkoja direkt që nesër, sepse jam shqiptar dhe e dua shumë Shqipërinë. Para vitit 2008 kam qenë belg me origjinë shqiptare, ky ishte mendimi im. Një mbrëmje në Kukës, një plak i familjes më pyeti nëse isha belg apo shqiptar, iu përgjigja belg me origjinë shqiptare. Ai plak atë natë më tha se unë isha shqiptar nga Belgjika dhe prej asaj dite unë them se jam shqiptar nga Belgjika.

Sa e njihni futbollin shqiptar?

Kam ndjekur çdo ndeshje të Kombëtares shqiptare. Skuadrat nuk i kam ndjekur shumë, përveç Kukësit. Ndeshjet e Kukësit i kam ndjekur nga televizioni.

Po lojtarët shqiptarë sa i njihni? Cilin do të veçonit si emër?

Do të veçoja Ilir Kepën si lojtar shumë të mirë. Lorik Canën do ta veçoja pa dyshim, ka pasur fizik dhe shumë klas. Gjithashtu, Orges Shehin, i cili më pëlqen shumë. Ka lojtarë shqiptarë të mirë në Itali e gjithë Evropën.

A ka një emër shqiptar që premton në futbollin belg të momentit?

Është e vështirë, nuk ka në divizionin e parë. Nuk e di ku është problemi, por për mua nuk ka. Në klubet e pjesës flamande ka shqiptarë, ndërsa në pjesën valone jo. Adnan Januzaj është një emër që doli nga klubet belge. Ne shqiptarët u bëjmë shumë presion fëmijëve. Fëmija duhet të ketë talent e të luajë shumë, të stërvitet, pjesa financiare duhet të vijë më pas. Nëse fëmija është i mirë, vijnë e marrin skuadrat e mira, nuk ka nevojë të tuten prindërit. Futbolli është i egër, nuk çohet djali me ‘Audi’ tip i fundit në stërvitje, duhet ta bëjë rrugën në këmbë. Ky është një problem i yni, i shqiptarëve, jo i racave të tjera.

Një këshillë për të gjithë prindërit shqiptarë që duan t’i fusin fëmijët në rrugën e futbollit, apo për fëmijët shqiptarë që kanë talent.

Sa më shumë shkollë, edukatë dhe disiplinë. Në këto kohë futbolli është i cilësdo gjini. Mundohuni t’i angazhoni sa më shumë fëmijët tuaj me sport, sa më pak kompjuterë dhe telefona.

*Botuar tek Fjala.al

Karshillëk apo Promovim i Turizmit?

Nga Erion Muça

Vera erdhi e bashkë me to edhe emisonet në programacionet e televizioneve të ndryshme me ilustrim dhe pasqyrim të vëndeve turistike kryesisht ato të rivierës shqiptare.

Një hap apo moment për tu përshëndetur nisur nga qëllimi i mirë i promovimit të destinacioneve turistike. Shqipëria ka shumë vende e destinacione turistike të cilat me çdo formë dhe menyrë duhen promovuar.

Zgjedhja e një programacioni televiziv me elementë show dhe ekzagjerimi, duke prezantuar në vitrinë një tablo me nuanca modernizimi dhe emancipimi, jashtë mundësive e realitetit të shumicës së njerëzve për ti aksesuar, vizituar dhe shijuar nga pamundësia ekonomike, i kthen ato vetëm në reklamuese faktike për një pakicë duke dalë kështu edhe jashtë qëllimit, funksionit por dhe shërbesës si media e të gjithëve.

Formati është shumë i goditur por notat në të cilat zhvillohet dhe drejtohet ai, nuk promovojnë por shesin në syrin e vizitorit apo turistit një realitet shumë larg të tonit edhe pse do te donim të gjithë ta kishim prezent si të tillë por gjendja dhe situata ekonomike fatkeqësisht nuk na e lejon.

Trajtimi i menyrës dhe organizimit sikur asgjë s’ka ndodhur kur gjendja ekonomike e shqiptarëve është shumë e rëndë, e kur kemi me qindra të papunë nga pandemia mendoj se duhet të ndikonte sado pak tek këto formate, që të përshtatnin konceptin e tyre me situatën e të tregonin minimalisht se çmimet janë shumë të lira e të përballueshme nga të gjithë, tashmë solidarizimi dhe mikëpritja e operatorëve nuk është më ajo që ka qenë por janë më të dashur e mirkuptues e me pak abuzues me vizitorët, se janë përmirësuar paketat turistike duke u rritur shërbimet falas për vizitorët dhe turistët.

Ju lutemi na i kurseni llustrat dhe variantet copy-paste nga viti në vit në këtë periudhë pasi sa herë një vizitor vendas është nisur drejt jugut e ka pyetur mirë xhepin në ja mban apo jo në fakt jo vetëm nga aspekti ekonomik por edhe nga diferenca e lartë midis cilësisë së shërbimit dhe asaj që paguan.

Ju lutem na ndihmoni me sinqeritet dhe realitet më shumë sesa me pompozitet pasi këtë vit po i drejtoheni turistit vendas i cili kërkon shumë përpjekje e sforco për tu bindur dhe sheshojë përceptimin dhe steriotipin e shumë viteve që në jug çdo verë zhvatet.

Deputetja e LDK-Kosova në betejën ndaj COVID-19-të

Sokol Paja
Rrezarta Krasniqi, Deputete e Kuvendit të Kosovës nga radhët e LDK, Anëtare e Komisionit për Qeverisje Lokale, Administratë Publike, Zhvillim Rajonal dhe Media, rrëfen ekskluzivisht për gazetën Dielli, Organ i Federatës Panshqiptare të Amerikës VATRA, New York, shtetin e Kosovës në betejën ndaj Covid-19 dhe masat e jashtëzakonshme që po merr qeveria në përballimin me sukses të situatës. Me deputeten Rrezarta Krasniqi bisedoi gazetari i Diellit Sokol PAJA.

KOSOVA NË BETEJËN NDAJ COVID-19

Pandemia e cila ka prekur gjithë botën Covid-19 ka lënë pasoja të mëdha, si në ekonomi ashtu edhe në shoqëri. Tek ne aktualisht gjendja me virusin korona është nën kontroll dhe po menaxhohet mirë nga institucionet e vendit, me gjithë shtimin e rasteve të infektimit nga ky virus përgjatë javëve të fundit që ka arritur në total 5,118 të infektuar, prej tyre 2,370 persona tashmë janë shëruar, ndërsa fatkeqësisht 108 deri më tani kanë vdekur si pasojë e Covid-19.

MASAT QË PO MERR QEVERIA E KOSOVËS

Me rritjen e numrit të infektuarve me virusin Covid-19, Qeveria e Republikës Kosovës në bashkëpunim edhe me Kuvendin e Kosovës dhe organet lokale, tashmë kanë marrë një serë masash kufizuese, për të ndaluar përhapjen e mëtejme të virusit Covid-19, duke nisur me kufizimin e lëvizjes së qytetarëve në qytetet me numër të madh të infektuarve si Prishtina, Prizreni, Ferizaj, Vushtrri, Fushë Kosova, Mitrovica Jugore dhe Mitrovica Veriore, prej 21:00 deri në 5:00, pastaj kufizimin e lëvizjes në nivel vendi për personat mbi moshen 65 vjeçare, të cilët kanë liri të lëvizjhes vetëm në dy orare, 05:00 – 10:00 dhe nga 18:00 – 21:00, bartja e maskave dhe mjeteve tjera mbrojtëse është bërë obligative, janë mbyllur çerdhet dhe parqet, janë ndaluar tubimet në më tepër se pesë persona, është pezulluar puna e tregjeve publike të automjeteve dhe tregjet e kafshëve si dhe janë pezulluar ceremonitë fetare. Këto janë disa prej atyre vendimeve që së fundmi organet drejtuese të vendit i kanë marrë me qëllim të ndalimit të përhapjes së virusit.

HAPJA E INSTITUCIONEVE ARSIMORE

Qeveria e Republikës Kosovës në koordinim të vazhdueshëm me këshillin për menaxhimin e pandemisë Covid-19 po e përcjell gjendjen në nivel vendi dhe deri më tani siç e ceka edhe më herë, situata është nën kontrollë dhe e menaxhueshme. Për rihapjen e çerdheve, shkollave dhe universiteteve, sigurisht se do të merren për bazë edhe rekomandimet e Institutit Kombëtar të Shëndetësisë Publike dhe do të vendoset po ashtu edhe në bazë të situatës epidemiologjike. Pra është ende herët të thuhet se çka do të ndodh, dhe nuk mund të jap një përgjigje hipotetike.

RIMËKËMBJA EKONOMIKE NË KOSOVË

Ekonomia e vendit ka ndjerë dëme të mëdha përgjatë këtyre katër muajve të përballjes me pandeminë Covid-19. Ende nuk është bërë një kalkulim total për të parë dëmet, por llogaritur edhe nga kryerja e obligimeve ndaj Administratës Tatimore të Kosovës, vërehet se ka një rënie të konsiderueshme te të hyrave, që nënkupton dhe dëmtim i bizneseve dhe ekonomisë së vendit. Marrë parasysh situatën reale në vendin tonë dhe duke ditur se virusi vazhdon të jetë i pranishëm, Qeveria e Kosovës ka hartuar një pako të Rimëkëmbjes, e cila do të ndikojë direkt në forcimin e ekonomisë dhe bazuar në vlerësimet e ekspertëve financiar, Kosova do të arrijë ta rimarrë vetën brenda këtij viti në aspektin ekonomik. Një prej veprimeve të rëndësishme në këtë drejtim nga ana e institucioneve është edhe ai i lejimit të tërheqjes së kurismeve pensionale nga Trusti, në vlerë prej 10%, vendim ky që është pritur mjaft mirë nga qytetarët dhe pritet të hy në fuqi brenda pak ditësh. Po ashtu është planifikuar edhe ndarja e granteve dhe subvencioneve të ndryshme, me qëllim të rimëkëmbjes së ekonomisë .

KOSOVA DHE GJYKATA SPECIALE

Të gjithë qytetarët e vendit janë krenarë me atë çfarë ka bërë Ushtria Çlirimtare e Kosovës dhe dihet qartë roli i UÇK-së në luftën me Serbinë, pra ka qenë për të ruajtur vendin, pragun e shtëpisë. Ne besojmë në pastërtinë e UÇK-së.

MESAZHI PËR DIASPORËN NË USA

Shqiptarët janë populli më fisnikë dhe bujarë. Ne kemi ditur të ruajmë identitetin tonë dhe duhet të vazhdojmë të kontribuojmë në këtë drejtim. Kur jemi të bashkuar, jemi më të fuqishëm. Shqiptarët duhet ruajtur dashurinë mes vete si dhe respektin për atëdheun dhe para ardhësit tanë, që bën aq shumë sakrificë për të ruajtur identiteton tonë, prej shqiptari. Për fund me lejoni të shpreh falenderime ndaj gjithë diasporës shqiptare në mbarë botën, për angazhimet dhe kontributin e tyre. Ju faleminderit.

Vaksina anti Covid-19 rezulton e sukseshme në SHBA

Vaksina që po prodhohet nga firma bioteknike amerikane, “Moderna” mund të jetë e para që hidhet në qarkullim për t’u mbrojtur nga koronavirusi. Ajo hyri tani në fazën përfundimtare, ndërkohë gjatë fazës së dytë, vaksina rezultoi e suksesshme dhe e sigurtë. Në fazën e tretë vaksina do të testohet tek 30 mijë vullnetarë.

Vaksina që po prodhon kompania bioteknike amerikane, “Moderna”, rezultoi e suksesshme dhe prodhoi anti-trupa tek të gjithë 45 personat e përfshirë në studimin e fazës së dytë. Kjo do të thotë se vaksina është e sigurtë dhe nuk shkakton efekte të rënda anësore tek të rinjtë. Më vonë këtë muaj kompania do të fillojë fazën e tretë dhe të fundit drejt prodhimit të një vaksine përfundimtare kundër COVID-19.

Tek të gjithë personat e përfshirë në studim, vaksina eksperimentale e quajtur mRNA-1273 dha një përgjigje imunitare të ngjashme me atë që shihet tek njerëzit që janë infektuar natyrshëm nga COVID-19.

Asnjë vullnetar në studim nuk pësoi efekte serioze anësore, por më shumë se gjysma e tyre raportuan reagime të buta ose mesatare si lodhje, dhimbje koke, të dridhura, dhimbje të muskujve ose dhimbje në vendin e injeksionit.

Këto efekte kanë të ngjarë të ndodhin më shumë pas dozës së dytë dhe vetë tek njerëzit që morën një dozë më të lartë, tha ekipi studimor në New England Journal of Medicine.

Moderna ishte e para kompani që filloi testimin tek njerëzit më 16 mars, rreth 66 ditë pasi u publikua sekuenca gjenetike e virusit. Ekspertët thonë se një vaksinë është e nevojshme për t’i dhënë fund pandemisë së COVID-19 që ka infektuar mbi tre milionë vetë në mbarë botën dhe ka shkaktuar rreth 575.000 viktima.

Renditur mes vaksinave të para në garën botërore kundër koronavirusit të ri, kompania bioteknike amerikane, “Moderna”, ka marrë një financim prej 483 milionë dollarësh nga qeveria amerikane.

Instituti bioteknik amerikan “Moderna” njoftoi se më 27 korrik do të fillojë fazën përfundimtare të provave klinike, duke u bërë kompania e parë që arrin në këtë etapë. Faza e fundit do të përfshijë në studim 30 000 vetë dhe do të kryhet në partneritet me Institutin Kombëtar të Alergjive dhe Sëmundjeve Infektive të SHBA-së.

“Objektivi kryesor i këtij studimi do të jetë për të treguar nëse vaksina pengon njerëzit të zhvillojnë simptoma të COVID-19”, theksoi Moderna në një deklaratë.

Nga rreth 30 000 vetë që do të marrin pjesë në këtë fazë vendimtare për SHBA-në, gjysma e tyre do të marrin një dozë prej 100 mikrogramë, të tjerët një medikament. Kjo është faza vendimtare e provave, e cila do t’u mundësojë shkencëtarëve të vëzhgojnë ndikimin e vaksinës në një shkallë më të gjerë për të penguar infektimin nga koronavirusi.

Protokolli është përfunduar me Agjencinë amerikane të Medikamenteve (FDA) dhe gjykimi do të bëhet në bashkëpunim me Institutin Kombëtar të Shëndetit (NIH).

Rama: Askush nuk del mbi Kuvendin

Pas takimit të presidentit Ilir Meta me kryetarin e  opozitës Basha në Presidencë dhe mesazheve të përcjella nga ai takim, kryeministri i vendit Edi Rama i shoqëruar dhe nga numri dy i PS-së Taulant Balla u bëri të qartë se Kuvendit është sovran dhe mbi të nuk del askush.

Në një deklaratë për mediat, ai dënoi gjuhën e opozitës jashtëparlamentare dhe asaj presidenciale ndaj Parlamentit të Shqipërisë.

Kryeministri Rama: Komisioni i Ligjeve ka votuar fjalë për fjalë draftin e dakordësuar me opozitën jashtëparlamentare më 5 qershor. E kemi votuar me shumicë jo me konsensus se opozita joparlamentare refuzon të pranojë mosdepolitizimin e komisioneve të votimit dhe numërimit çka është lëshimi i madh i bërë nga PS jo me hirin e objektivave të vet por pahirin e një nevojë për ta përfshirë opozitën jashtëparlamentare në proces. Ndërkohë dje komisioni i ligjeve i ka hapur rrugë pjesëmarrjes së qytetarëve jo vetëm në zgjedhjen e partive por edhe dhënien e pëlqimit për deputetën apo deputetin. Jemi në mes të dy palëve si shumicë, kemi konsensus të plotë përt atë që këto palë më vete duan dhe nuk kemi konsensu për atë që këto dy palë më vete nuk duan. Ndërkohë reagimi i opozitës jashtëparlamentare dhe opozitës presidenciale ndaj kësaj nisme kushtetuese të kuvendit është i papranueshëm qoftë në aspektin etik, politik dhe kombëtar.

As opozita jashtëparlamentare, as opozita presidenciale nuk e vlerësojnë dhe as e respektojnë kuvendin e Shqipërisë, parlamentin e vendit por kjo nuk e ndryshon faktin që Kuvendi është sovran dhe në aspektin etik nuk është e denjë që Kuvendi të sulmohet, anatemohet, të përbuzet, qoftë nga institucioni i Presidentit, dhe këtë e them në radhë të parë se etika institucionale është baza e shkruar në çdo paragraf të parë të kapitullit të parë të çdo edukate shteti dhe qoftë nga vetë opozita jashtëparlamentare që zgjodhi të braktisë Kuvendin, zgjodhi ta zhvleftësojë me vendimin e vet sovran. Mund të zgjedhë ta përbuzë kuvendin  por asgjë tjetër nuk mund të bëjë dhe nuk e shlyen nga përgjegjësia që ka lidhur me ata të cilët sot janë deputetë të opozitës në parlament.

Nuk i kam sjellë unë, as Taulant Balla, nuk i ka sjellë PS, i ka sjellë opozita jashtëparlamentare, ne na mbetet vetëm ta respektojmë çdo deputet të kuvendit në radhët e opozitës. Ne do ta diskutojmë me opozitën parlamentare detajimin e nismës kushtetuese dhe integrimin e  saj në kodin zgjedhor pa cënuar asnjë pikë dhe asnjë presje të asaj çka në kodin zgjedhor do të integrohet si frut i marrëveshjes me opozitën jashtëparlamentare. Parlamenti është sovran dhe mbi parlamentin nuk është askush dhe nuk mund të dalë askush.Sot PS, shumica qeverisëse, ka konfirmuar edhe njëherë seriozitetin e plotë në zbatimin e  marrëveshjes së nënshkruar me 5 qershor për të cilën falenderoj miqtë dhe partnerët tanë, personalisht ambasadoren e SHBA, BE dhe Britanisë së Madhe për angazhimin dhe lehtësimin e një dialogu të vështirë.

Deklarata vjen pasi mazhoranca votoi në Komisionin e Ligjeve draftin e dakordësuar në 5 qershor me opozitën jashtëparlamentare dhe një ditë pas miratimit të ndryshimeve kushtetuese.

Të gjykohet UÇK dhe shqiptarët e Kosovës për krime ndaj Serbisë, është sikur të gjykohej populli hebre për krime ndaj Gjermanisë naciste nga LDB

Hisen Berisha

Aspekti juridik, i publikimit apo edhe trajtimit procedural teknik të bërjes publike të pretendimeve të prokurorëve të TSK (Tribunali Special i Kosovës) në Hagë, u pa se është i kundërshtueshëm dhe është ezauruar nga shumë persona me thirrje në fushën juridike.
Ajo që dua të vë theksin është ftesa për intervistë për Presidentin Thaçi, e që për mendimin tim e kthen situatën para fillimit të fazës parë të përgatitjes së pretendimeve të prokurorit, që do të thotë se ende nuk ka pretencë juridike e jo se jo akt të akuzës.
Tek tani, fillon procedura e pretendimit të prokurorit që ta ndërtoj padinë e mundshme ndaj presidentit të vendit, vetëm pasi të ketë kaluar pretencën e tij juridike në shqyrtim ndaj bazës juridike, pranë gjyqtarit të procedurës paraprake.

Që nga bërja publike e aktakuzës, që ngërthen në vete shumë pikëpyetje pse e si ndodhi, e kam konstatuar se është politike dhe ka imoakt direkt politik në çështjen e bisedimëve.

Shërbimëve të caktuara nuk ju konvenon, që çështja e Kosovës të zgjidhet përfundimisht.
Përndryshe me zgjidhjen finale të statusit të shtetësisë së Kosovës, cili do të jetë “casus belli” i protagonizmit në rajonin e Ballkanit, ta zëmë të Rusisë dhe rivalitetit të sajë me SHBA.
Sot kaq ditë prapa, këtij qëndrimi i shtoj edhe mendimin tim politik filozofik e juridik, se Presidenti i Republikës së Kosovës po ashtu nuk duhet të jep dorëheqje, në asnjë rrethanë (as pas konfirmimit të aktakuzës), ngase qenia ose jo në pozitën e presidentit, gjykatën nuk e pengon asgjë.
Çështja e disa të ashtuquajturve analist politik, të cilët detyrimin “moral” të zyrtarëve politik të Kosovës, po mundohen ta ngrenë mbi detyrimin ligjor, nuk tregon asgjë më shumë, përveç se mungesës së njohurive elementare mbi shtetin e të drejten.
Sikur bota të drejtohej nga “morali” dhe obligimet morale, nuk do të ekzistonte as funksiononte administrata shtetrore, e as gjyqësia, policia, ushtria etj. Madje të gjithë të lartpërmendurit, do të zëvendësoheshin me klerin fetarë.

Veprat për të cilat pretendohen se janë kryer nga Hasshim Thaçi, nuk janë kryer nga pozita e Presidentit të Republikës së Kosovës.
Ky fakt e zhveshë edhe më shumë, pretendimin e analistëve për gjoja obligimin moral për dorëheqje të presidentit.

Në ditën e parë të marrjes në pyetje të Presidentit Thaçi, z. Kurti deklarojë se “Presidenti e qoj karrigën presidenciale, para drejtësisë në Hagë”.
A do thotë kjo se zotriu në fjalë, është i involvuar në thurrjen e intrigës politike, që aktakuza duhet të ngritet tani në këto momente, dhe duhet të shfrytëzohet nga rivalët politik në Kosovë, për tu ulur në karrigën presidenciale?!

Situata e re, ka sjellë një mësim për gjithë klasën politike, se shtetësia ose Republika e Kosovës, nuk mbrohet duke u viktimizuar, shitur, apo akuzuar rivalët e brendshëm.

Për, çdo shtet të krijuar në Botë, historia e lindjes së shtetëve, na mëson se të gjitha ato kanë në themelet e krijimit të tyre, vetëm një kapitull, luftën me armë të atij kombi, për atë territor të caktuar.

Ne si ushtarak dhe pjesa e civilizimit botëror, asnjëherë nuk e dimë se kush ishte kryetar, apo mbret i Greqisë, por e dimë se Leonida me 300 luftëtar, është historia e pavdekshme e shtetit grek.
Sakrifica e tyre qëndron në themelet e shtetit dhe identitetit kombëtarë, ashtu siç në themelet e shtetit të Kosovës dhe identitetit tonë qëndrojnë vlerat e luftës së UÇK.

Duhen konsideruar, veprimet e Kryeministrit Hoti pas 24 Qershorit, për pauzimin e bisedimeve. Duhet të ngritet dialogu ndërpartiak që të mos thellohet kriza institucionale dhe bllokimi i vendimmarrjes parlamentare nga inatet rurale dhe arroganca urbane e perfaqesuesve partiak, ndërtimi i platformes për bisedime mbi tre shtylla kryesore wë janë Kushtetuta e Republikës së Kosovës; Vendimi i GJND për të drejten e shpalljes së pavarësisë së Kosivës; Njohjen e Kosoves shtet i pavarur nga SHBA, në kufijt ekzistues.
Krahas ekipit përfaqësues të Qeverisë së Kosovës, palë përveç BE, duhet të jenë Departamenti i shtetit të SHBA si sponzoret politik dhe ushtarak të lirisë, pavarësisë dhe shtetit të Kosovës dhe Pentagoni si garantues të zbatimit të marrveshjes dhe politikave operacionale të SHBA-ve në teren.
Hendikep i këtyre bisedimeve, mbetet mosprezenca e presidentit të Kosovës i cili mbartë peshen e protagonistit kryesor që nga lufta çlirimtare, Rambujeja, Kumanova, Viena, shpallja e pavarësisë e pozita aktuale e homologut si president i vendit.
Tjetër hendikep është se ekipi përfaqësues i Kosovës po ulet përballë një krimineli recidiv si Aleksander Vučić, që mbahet mend për deklaraten fashiste gjatë luftës në BosnjeHercegovinë se “po u vra një serb, ne do i shfarosim të gjithë boshnjakët”, shëgert i kryeçetnikut kriminel lufte Vojisllav Sheshel, ish ministër i të devijuarit kriminel Milloshevič.
Kam pritu e sugjeruar që Kryeministri Hoti do ta diciplinonte presidentin serb duke mos e pranuar si palë në dialog por ato të zhvilloheshin në nivele homologe.

Në analizat e reja ditore, aq kohë sa presidenti ishte në intervistë në TSK në Hagë, kam parë njerëz që kanë vënë në dyshim kredibilitetin profesional të prokurorëve të Hagës.
Ndoshta pas krejt këtij procesi, do shtohen zëra edhe për jo kredibilitetin e gjyqtarëve të Hagës, sepse përkrahësit e idesë për të gjykuar UÇK-në, ndoshta presin dënimin e përjetshëm të Hashim Thaçit, Kadri Veselit, apo Ramush Haradinajt e të tjerë, por jam shumë i sigurt, se vrasësit (autorët) e vërtetë, ndodhen të lirë e të pa trazuar në jetën publike, pikërisht se akuzimi i piramidës së UÇK-së ua mundëson mbulesën totale të tyre!? Kjo është njëra mundësi.

E dyta, çka mund të themi pas dy vendimëve të Gjykatës së Hagës, për lirimin nga aktakuza të Ramush Haradinajt?
Atëherë shtrohet pytja,
se a ishin vërtetë të vrarë ata persona apo jo?!
Nëse ata ishin të vrarë, kush i kishte vrarë, meqë Ramushi qenka i pafajshëm?
Me një fjalë ky skenar, na jep të kuptojmë se këto akuza, nga këto dhoma të shpijnë në shuarjen e tyre, si akuza të rreme dhe të pa baza, nga Serbia dhe të akuzuarve duhet t’iu paguhet dëmshpërblimi jo vetëm moral.
Ndërsa vrasjet dhe krimi, duhet të luftohet nga institucionet tona, pa marë parasysh, se kush dhe kur janë kryer ato.
Krimet e pa dënuara rrëzojnë cilindo shtet demokratik.

Rama: Kishim plan për zgjedhje të parakohshme

Për herë të parë Rama pranoi se zgjedhjet e parakohshme kanë qenë një opsion dhe se ai ka qenë i gatshëm të futej në garën elektorale për parlamentaret edhe në tetor.

Por kryeministri tha se kushtëzimi i PD-së për identifikimin biometrik, e rrëzoi këtë skenar për kohën e shkurtër në të cilën nuk mund të implementohej sipas marrëveshjes së 5 qershorit.

Ti nuk lexon

EDISON YPI

Ti ha, pi, vishesh, mbathesh, zbavitesh. Por nuk je i qetë. Nuk ndjehesh i lumtur. Ke ankesa. Nuk të rreh mirë zemra. Nuk të mbushet mushkëria. Nuk e shijon dhe nuk e tret si duhet ushqimin. Mirë të bëhet. Do vuash derisa të vdesësh. Sepse ti nuk lexon.
Vendi yt ka vuajtur diktaturën më kriminale të historisë së botës. Prej një çerek shekulli vendi yt është vend i lirë. Ti që nuk lexon këtë dallim nuk e bën.
Ti pi kafe, sodit njerëzinë, habitesh dhe mërzitesh pse nuk janë të gjithë si ty, dhe kafja të duket zeherr. Zeherr e helm do të bëhet kafja sepse ti, ngaqë nuk lexon, nuk mund ta kuptosh madhështinë e laryshisë së karaktereve njerëzorë. Ndërsa pretendimi yt që edhe të tjerët të jenë si ty, domethënë që askush të mos lexojë, do ishte fundi i botës.
Ti del ndonjëherë në rrethinat e qytetit ku sheh shtëpi të reja, vila, oborre të bukura, jo rrallë edhe me basene të kaltra. Sa herë që kjo ndodh, ti nis e bërtet; “Janë bërë me pare droge”. Ore, të thotë ndonjëri, eja në vete, kanë punuar në kurbet duke ngritur llaç e beton në katin e shtatë e të tetë. Kanë bërë punën e vinçave dhe buldozerave. Nuk i kanë ndërtuar në 1 ditë por tullë pas tulle me një mijë mundime për vite të tëra. Shtëpitë e reja në Shqipëri janë me qindra mijëra. Kaq drogaxhinj nuk ka gjithë bota. E kotë. S’ka spjegim që të bind ty që nuk lexon, dhe duke mos lexuar, nuk kupton.
Je vërdallosur ca kohë “jashtë shtetit”. U thua miqve, italiani është kështu, gjermani ashtu, greku i tillë, turku i atillë, dhe të gjithëve u vë nga një nofkë. Përcaktimet që nuk guxon t’i bëjë asnjë dijetar dhe asnjë enciklopedi, guxon t’i japësh ti shtaza që nuk lexon.
Duke kaluar përmes bukurive të natyrës, pyjeve, grykave të maleve, rrjedhave të lumenjve, sheh aty-këtu ura të vjetra, mure të rrënuar kështjellash të lashta, fytyra banorësh lokalë. Ti nuk bën asnjë dallim mes pamjeve të tilla që i sheh të gjalla, dhe të njëjtave pamje në televizor. Ky tmerr nuk të ndodh për asnjë arësye tjetër veç asaj se ti nuk lexon.
Ti i jep ryshfet nëpunësit, mjekut, dhe pastaj i përgojon. Ti vepron kështu sepse ti nuk lexon.
Ti nuk mban ment përmendësh monologun e Hamletit, ndonjërën nga Introduktat e Nolit, Mall-in e Lasgushit, Letrën e Tatjanës Onieginit, por përsërit batuta të pështira soc-filmash të neveritshëm. Ti nuk lexon, prandaj.
Ti thua se diktatori bëri krime por bëri edhe disa gjëra të mira. Gjëja më e mirë që bëri diktatori, është gjëja më e keqe që ekziston, ti që nuk lexon.
Ti voton, dhe të nesërmen e votimit ankohesh ndaj atij që ja dhe votën. Kjo ndodh sepse ti nuk lexon.
Brendinë e librave ti e përfytyron si muhabet; Trokiti një natë dimri, hyri, u ul pranë vatrës, u ngroh mbi mangall, u krruajt, u inatos, bërtiti, përplasi derën, doli. Shumica e librave janë vërtet të tillë. Por ti nuk e di se aq pak libra të mirë sa ka, janë pakrahasimisht më të vlefshëm se këta me mangall, prush, krruajtje, nevrikosje, përplasje, sepse ti nuk lexon.
Ti nuk ke sukses me femrat. Dhe nis i shan e i mallkon kot së koti ato të shkretat. Femrat, kështjellat e tyre misterioze, nazet e tyre, icklat e tyre, mposhten me komplimenta. Ti komplimenta s’di të bësh, sepse ti nuk lexon.
Ti nxjerr në Fejsbuk foto me të ngrëna përpara. Është më turp se të dalësh lakuriq tek Sheshi Skënderbej. Edhe këtë ti e bën sepse nuk lexon.
Sheh ndonjëherë në televizor njerëz që recitojnë Poezi, flasin për libra. Habitesh, dhe thua me vete; Ç’u duhet këtyre fatkeqëve leximi ? Ndërkohë, fatkatrani dhe fatpjerdhuri je ti që nuk lexon.
Ti që nuk lexon je nxitësi më i madh i autorëve të këqinj, grafomanëve budallenj delirantë që presin të lëvdohen nga lexues inekzistentë si ty.
Ti që nuk lexon je dekurajuesi më i madh i atyre që dinë të shkruajnë por i ka gjetur belaja me ty që nuk lexon.
Ti që nuk lexon i bën të gjitha të zezat; Shet votën, vjedh, spiunon, thashethemnon, intrigon, nuk punon, bëhesh bandit, kriminel, i korruptuar, mafjoz.
Përvojat e njerzimit, Shkencat, Artet, të mirat, të këqiat, të ëmblat, të hidhurat, janë të gjitha nëpër libra, që ti nuk i lexon.
Ti që nuk lexon je lënda e parë e të gjitha të këqiave; politikës së keqe, qeverisjes së keqe, letërsisë së keqe, medias së keqe.
Ti që nuk lexon je katastrofa e vetes dhe fatkeqësia e të tjerëve.
Ti që nuk lexon, je një lëvere që nuk i duhesh as dreqit.
Boshllëkun e leximeve të munguara nuk e mbush dot materia e krejt Universit.
Rrofsh e qofsh e qafsh, ti që nuk e di çfarë janë; shiu i gërmave, flladet e paragrafeve, stuhitë e kapitujve, zjarri i vargjeve, inkandeshenca e Poezive, simfonitë e Poemave, tërmetet e novelave, cunamet e romaneve.