Akuzat për korrupsion në krye të ushtrisë greke: shërbimet sekrete po monitorojnë gjeneralin Floros

3

Për gjashtë muajt e fundit, Greqia është zhytur në një skandal politik që filloi në gusht 2022, kur shtypi zbuloi se Nikos Androulakis – kreu i Partisë Socialiste të opozitës – dhe gazetarë të afërt me të majtën ishin përgjuar. Vëzhgimi telefonik do t’i ishte besuar nga kryeministri Mitsotakis shërbimeve sekrete kombëtare ose një ekipi paralel të këtyre të fundit nëpërmjet softuerit ilegal Predator.
Çështja më pas nxori një kaskadë zbulimesh: deklaratat e qeverisë muajin e kaluar dhe identitetet e qindra personave të nënshtruar përgjimesh u shfaqën në shtyp, duke përfshirë emrat e gjeneralit KonstantinoFloros dhe gjeneral-lejtnant CharalamboLalousi, shefa të Shtabit të ushtrisë greke.
Bisedat telefonike të Kostis Hatzidakis, asokohe ministër i Zhvillimit dhe tani ministër i Punës, u përgjuan dhe, si ato të gjeneralit Floros, mbikëqyreshin nga ekipi zyrtar i Shërbimit Informativ Kombëtar të drejtuar nga prokurorja e aftë Vasiliki Vlachou.
Megjithatë, nëse kjo përgjim kishte për qëllim mbrojtjen e sigurisë kombëtare – siç dëshmohet nga firmat e gjashtë drejtorëve të Shërbimit Informativ Kombëtar dhe Prokurorisë – si mund të lejonte qeveria një rrezik të mundshëm siç është shefi i Shtabit të Forcat e Armatosura do të mbeten në krye? Pavarësisht mungesës së përgjigjeve, provat e përgjimit të një bisede në platformën Signal konfirmuan përfshirjen e një oficeri të lartë ushtarak në transferimin e një shume të madhe parash për furnizimin me helikopterë të Marinës.
Që nga koha bizantine, skena politike greke ka qenë një vatër intrigash e cila është njohur si bizantinizëm. Megjithatë, kjo është hera e parë në historinë e ushtrisë greke që shfaqen prova të korrupsionit që përfshin një oficer të lartë. Tani është një çështje për të kuptuar se si qeveria Mitsotakis do t’i përgjigjet krizës më serioze me të cilën është përballur që nga korriku 2019, kur mori në dorë frenat e vendit.