Qëndrimi i Çekisë për statusin

59

BE2Çekia ka paralajmëruar sërish vendosjen e vetos në Këshillin e BE-së sa i takon vendimit për statusin e Shqipërisë, që do të merret në fund të muajit.

Kjo është hera e dytë që shteti çek bën një paralajmërim të tillë. Tetorin e kaluar, ish-kryeministrin Jiri Rusnok i tha Edi Ramës se vendi i tij mund të bllokonte statusin nëse nuk merreshin hapa për zgjidhjen e mosmarrëveshjes me CEZ.

Tashmë është kryeministri, Bohuslav Sobotka që bën një paralajmërim të tillë. Sobotka shprehet se, Çekia mbështet zgjerimin e BE-së në Ballkan, por ka theksuar rëndësinë e mbrojtjes së investimeve të huaja.

Si do të veprohet?

Çekia këtë herë nuk do të shkojë pa një vendim zyrtar në Këshillin e BE-së. Kjo pasi në mbledhjen e ardhshme të qeverisë çeke është parashikuar pozicionimi i saj sa i takon vendimit që do të mbajë në Bruksel.

“Çekia do të fokusohet tek çështja e mbrojtjes së investimeve të huaja në Shqipëri, çështja e stabilitetit të mjedisit të biznesit, çështja e luftës kundër krimit të organizuar,” tha ai.

“Ne insistojmë se çdo vend që merr statusin kandidat, duhet të plotësojë kushtet. Nuk ka dyshim që në këtë kontekst ne do ta shqyrtojmë Shqipërinë”.

A mund të vendosë veton?

Tomas Prouza, Sekretar Shteti për Çështjet e BE-së thotë se votimi për statusin kandidat nuk mund të bazohet vetëm tek një çështje e veçantë. Nga ana tjetër ai shton se ka disa rregulla bazë që çdo vend i BE-së duhet të ndjekë.

Shqipëria i hoqi licencën kompanisë shtetërore çeke, CEZ pas mosmarrëveshjeve të krijuara për shkak të taksave dhe mbledhjen e detyrimeve. CEZ privatizoi 73% të OST-ës për 102 milionë euro në vitin 2009. Tashmë çështja i ka kaluar Gjykatës Ndërkombëtare të Arbitrazhit.