Presidenti i Ukrainës, BE-së: Marrëveshja poshtëruese, nuk jemi fëmijë të na blini me ëmbëlsira

62

Ukraine's President Yanukovich addresses during the draw of the Euro 2012 soccer championship at the Palace of Arts in KievMijëra ukrainas vazhdojnë të protestojnë në Kiev, për të kërkuar nënshkrimin e Marrëveshjes së Asocimi të Ukrainës me Bashkimin Europian. Këto manifestime të organizuara nga opozita, që prej të dielës janë më të rëndësishmet, që nga periudha e Revolucionit portokall pro-perëndimor të 2004-s.

Por, Presidenti Victor Ianoukovitch, ka deklaruar dje se, Ukraina priste kushte më të mira për të nënshkruar një Marrëveshje me të 28 vendet. Sipas tij, termat e ndihmës financiare të ofruara nga BE, në shkëmbim të marrëveshjes ishin ‘poshtëruese’. “ Nuk dua të jem i vrazhdë por, ju nuk duhet të na poshtëroni në këtë mënyrë. Ne nuk jemi fëmijë. Nuk mund të na blini me ëmbëlsira”,- ka deklaruar ai.

Presidenti Ianoukovitch ka vendosur të ‘qartësojë’ pozicionin e tij në Vilnus, në Lituani, ku duhej të ishte nënshkruar Marrëveshja.

Presidentja e Parlamentit të Lituanisë është në Kiev dhe i është bashkuar dje 7 mijë manifestuesve të mbledhur në qendrën e kryeqytetit.

“Jam e sigurt që Ukraina do t’i bashkohet Europës, ka thënë në rusisht Loreta Grauziniene, vendi i së cilës, ka presidencën e radhës në BE. Është një rrugë e vështirë, por duhet ndjekur me krenari. Unë kam besim te populli ukrainas. Unë e di që ju e doni vendin tuaj. Dhe në interesin e fëmijëve,  nipërve dhe mbesave tuaj, ju do bëni gjithçka mundeni për të qenë në gjirin e Europës”.

Për të parën herë, Kryeministri ukrainas bëri publik faktin, se Rusia e kishte penguar Kievin të nënshkruante Marrëveshjen e Asocimit me Europianët.