NASA : Zbulohen planete të reja

78

nuovo_pianetaGrupi i studimeve të planeteve, beri te ditur se  teleskopi KEPLER numëron 246 deri 961 planete. Teleskopit, te krijuar në vitin 2009 , ju deshen katër vjet për të fotografuar 160 mijë  yje , të cilat mendoheshin të ishin planete .Së bashku,  me rezultatet e teleskopëve të tjerë , si jashtë sistemit diellor , apo eksoplanetëve , tani numërohen gati 1,700 planete.

Astronomi, Douglas Hudgins , kreu i Eksplorimit të Eksoplaneteve në selinë e NASA-s në Uashington , u tha gazetarëve   se numri i planeteve të zbuluara pothuajse është dyfishuar . Zbulimi i tyre , u realizua nëpërmjet një teknike të re të verifikimit , e cila  analizon planetet e mundshme në një kohë reale të shpejtë. Metoda u zhvillua kur  shkencëtarët kuptuan se shumica e planeteve , përfshirë ato të sistemit diellor , rrotullohen rreth një ylli të përbashkët i quajtur “prind “.Planetet e sapo gjetur,  përforcojnë idenë  se planetet e vogla , dy apo tre herë më të mëdha se përmasa e Tokës , janë të zakonshme në të gjithë Galaktikën. ” Kudo që teleskopi ( KEPLER ) drejtohet , mund t’i gjej  këto planete –  ” tha astronomja Sara Seager, e Institutit të Teknologjisë në Masaçusets. ” Kjo është arsyeja pse ne kemi besim se do të ketë planetë të tjera të ngjashme me  Tokën “. Tetë planetet e sistemit diellor , përfshirë Plutonin dhe planete të tjera të  quajtura ” planetet xhuxh , ” të eksoplaneteve reja të gjetura i përkasin një familje .  Planetet e sistemit diellor , ndodhen rreth 150 herë më larg nga dielli se nga Toka. Shumica e planeteve fluturojnë më afër yjeve të  tyre “prindër” se sa Orbitës diellore të  Venusit  , një distancë prej 67 milion milje ( 108 milion km . ) NASA dhe agjenci të tjera hapsinore janë duke projektuar një teleskop ku do të mund të shihen ” zonat e banueshme ” përreth yjeve të tyre “prindër”, ku temperaturat do të jenë të përshtatshme me sipërfaqen ujore . Dy imazhet  e kapura nga teleskopi Kepler do të shfaqen këto ditë në  revistën ”The Astrophysical “.