Sanksionet e BE-së, Ministria e Jashtme e Polonisë i del në krahë Hungarisë

60

Polonia, vendi më i madh ish-komunist në Bashkimin Europian tha se do të kundërshtojë çdo sanksion të imponuar nga blloku ndaj Hungarisë, një vendim i cili u mor ditën e djeshme nga Parlamenti Europian.

“Çdo vend ka të drejtën e vet sovrane për të bërë reforma të brendshme që i konsideron të përshtatshme”, tha ministria e Jashtme e Polonisë në një deklaratë mbrëmjen e të mërkurës.

“Veprimet e synuara kundër shteteve anëtare shërbejnë vetëm për thellimin e ndarjeve në BE, duke rritur mungesën aktuale të besimit të qytetarëve ndaj institucioneve evropiane”, thuhet më tej në deklaratë.

Parlamenti Europian votoi të mërkurën për të vendosur sanksione ndaj Hungarinë për shkak të shkeljeve të përsëritura të normave të shtetit ligjor.

Që nga fillimi i pushtetit në vitin 2010, kryeministri hungarez Viktor Orban, dikur një luftëtar kundër sundimtarëve komunistë të Bashkimit Sovjetik të Hungarisë, ka përdorur shumicën e tij parlamentare për të ushtruar presion mbi gjykatat, mediat dhe grupet joqeveritare dhe ka refuzuar të marrë azilkërkuesit që vijnë në Evropë.