KE: Serbi dhe Kosovë drejt Bashkimit Europian

72
foto/albplus
foto/albplus

Komisioni Europian dhe Përfaqësuesja e Lartë e BE-së për Punët e Jashtme dhe Politikat e Sigurisë në BE, pas nënshkrimit të Marrëveshjes nga Serbia dhe Kosova, kanë dalë në një raport të përbashkët, duke i rekomanduar Shteteve Anëtare hapjen e aderimit në BE, për Serbinë dhe fillimin e Marrëveshjes të Stabilizim Asocimit me Kosovën.

’Rekomandimet për hapjen e negociatave për anëtarësimin në BE dhe hapjen e Marrëveshjes të Stabilizim Asocimit, (MSA) me Kosovën, shënon një thyerje të rëndësishme me të kaluarën dhe një hap të përbashkët drejt së ardhmes Europiane. Do të dëshiroja të falënderoja, liderët e Serbisë dhe Kosovës për kurajën dhe vizionin e tyre. Jam e nderuar të kem kontribuar në këtë proces’-, ka deklaruar Përfaqësuesja e Lartë e Bashkimit Europian për Punët e Jashtme dhe Politikat e Sigurisë dhe në të njëjtën kohë zv. Presidente e Komisionit, Catherine Ashton.

‘Serbia dhe Kosova kanë provuar, se të dyja mund të fokusohen në të ardhmen, më tepër, se sa të qëndrojnë të mbërthyera në të kaluarën. Rekomandimet tona, sot, janë të qarta: si Serbia dhe Kosova meritojnë të ecin përpara në perspektivën europiane. Ky është një lajm i mirë për popullin e Serbisë dhe të Kosovës dhe për tërë rajonin’– ka shtuar Komisionieri për Zgjerim dhe Politikat e Fqinjësisë, Štefan Füle.

Konkluzionet kryesore:

Raporti mbi Serbinë nënvizon, se Serbia ka arritur prioritetet kyçe në ndërmarrjen e hapave drejt një përmirësimi të dukshëm dhe të zgjatshëm në kohë, në marrëdhëniet me Kosovën. Serbia është angazhuar aktivisht dhe në mënyrë konstruktive në dialogun e thjeshtësimit të BE-së me Prishtinën. Zbatimi i Marrëveshjes së arritur në dialog ka vazhduar, duke përfshirë administrimin e integruar të kufijve, përfaqësimin e Kosovës në forumet rajonalë, mbrojtjen e vendeve fetare dhe kulturore, pranimin e diplomave të universiteteve, regjistrin civil dhe  vulat doganore. Të dyja palët, ranë dakord gjithashtu, të fillojnë mbledhjen e  të ardhurave doganore dhe të ndërtojnë një fond për zhvillimin e veriut të Kosovës. Bashkëpunimi i Serbisë me EULEX ka vazhduar të përmirësohet në disa fusha. Duke ndjekur ’Marrëveshjen e parë të principeve udhëheqëse të normalizimit të marrëdhënieve’’ të iniciuar nga të dy Kryeministrat, më 19 prill 2013, raporti del në konkluzionin, se negocimet për hyrjen në BE, duhet të hapen me Serbinë. Raporti gjithashtu vë në dukje, përpjekjet e Serbisë për përforcimin e reformave në sundimin e ligjit, pavarësinë e institucioneve kyçe, lirinë e medieve, politikat kundër diskriminimit, mbrojtjen e minoriteteve dhe mjedisit të biznesit, si edhe kontributin pozitiv të vendit në bashkëpunimin rajonal. Këto përpjekje, duhet të jenë të vazhdueshme me kalimin e kohës.

Raporti mbi Kosovën nënvizon se, Kosova ka dorëzuar në një afat të shkurtër, prioritetet e studimit të fizibilitetit të vitit të kaluar, në fushat e sundimit të ligjit, administrimit publik, mbrojtjes së minoriteteve dhe tregtisë. Komisioni rekomandon, hapjen e negociatave për Marrëveshjen e Stabilizim Asocimit. Një Marrëveshje e tillë, do të jetë një hap i rëndësishëm për Kosovën, në rrugën e saj drejt BE-së: një element kyç i procesit të zgjerimit, ai liberalizon tregtinë me BE-në dhe ndërtimin e politikave dhe qëllimeve ekonomike të përbashkëta-, përfundon deklarata e Komisionit Europian.