ISHP: 41 raste të dyshuar me virusin AH1

60

spitalPrej javës së 3-të të muajit tetor 2013 deri më datën 2 Mars 2014 janë dërguar në laboratorin e Institutit të Shëndetit Publik,  486  mostra nga persona të dyshuar për Grip ku rezultuan 77 (16%), rezultuan pozitive.

Në deklaratën për mediat lidhur me situatën epidemiologjike të  Gripit në Shqipëri, Instituti i Shëndetit Publik deklaron se 36 (47%) prej mostrave pozitive kanë rezultuar me virusin A(H3) dhe 41 (53%) mostrave pozitive me virusin A(H1) pdm09.

Përsa i përket shpërndarjes së barnave antivirale, ISHP bën të ditur se “në fillim të sezonit të gripit (java e 40-të, 2013), gjendja e barit Tamiflu, në depot qëndrore në ISHP, ishte 85,630 tableta. Deri më sot (dt. 2/3/2014), janë shpërndarë sipas planit të kontigjencës 15,600 tableta në të gjithë spitalet rajonale dhe universitare në vend”.

Bazuar në të dhënat e mbledhura nga sistemi i referimit të rasteve me SRRA (Sindromë të Rëndë Respiratore Akute), deri sot kanë ndodhur 2 raste vdekjeje te konfirmuara nga laboratori virologjik të prekur me virusin pandemik A(H1).Një paciente e moshës 30 vjeç e shtruar në SU “Shefqet Ndroqi”, e diagnostikuar me Insufiçencë Multiorganore, Anemi dhe Pneumoni Bilaterale.

Ndërkohë, pacientja, e cila ishte shtatzanë 13–javëshe, ishte diabetike e tipit të I-rë Insulinovartëse dhe kishte edhe simptoma të Nefropatisë Diabetike dhe Kardiopatisë së Dilatuar. Në paraditen e datës 27 shkurt pacientja ka ndërruar jetë, dhe në pasditen e kësaj date  nga përgjigjet rezulton se pacientja ka qënë pozitive me virusin A(H1)pdm09.Ndërsa një pacient i moshës 86 vjeç që rezultoi pozitiv me virusin A(H1) pdm09. Pacienti manifestoi insuficience kardio-cirkulatore dhe sindromë të rëndë respiratore dhe ndërroi jetë pak orë pas mbërritjes në QSUT.