1 077 piktura në duart e plaçkitësve

48

rama pikturatVlera në treg e këtij “thesari” nuk dihet, por Shqipëria ka rifituar një thesar vlerash të paçmueshme.

Kryeministri, Edi Rama, ministri i Brendshëm Saimir Tahiri dhe ministrja e Kulturës, Mirela Kumbaro inspektuan nga afër ikonat dhe pikturat e vjedhura në disa qytete të Shqipërisë dhe në Maqedoni.

Policia ka sekuestruar më shumë se 1 mijë vepra arti dhe objekte kulti të shekullit XV deri në meshin e shekulli XX. Dy grabitësit synonin t’i shisnin ato jashtë vendit.

1 077 ikonat, afresket dhe pjesë të tjera janë marrë nga kishat dhe qendrat kulturore në juglindje të Shqipërisë dhe Maqedoni.

Ato u gjetën në një shtëpi në Tiranë. Zëdhënësja e Ministrisë së Kulturës, Milena Selimi thotë se ka mundësi që këto kishin si destinacion për t’u shitur vende të ndryshe të Ballkanit dhe Evropës Perëndimore.

Kryeminisri, Edi Rama lavdëroi punën e policisë dhe urdhëroi që të ndalohet grabitja e trashëgimisë kulturore të vendit.