Studimi francez: Në Shqipëri lindin më shumë djem

59

bebeNë vendin tonë vitet e fundit lindin më shumë djem sesa vajza. Këto rezultate i ka nxjerrë një studim në Francë, i cili ka konstatuar një ndryshim të konsiderueshëm në numrin e vajzave dhe djemve të lindur në Kaukaz dhe Ballkan. Raporti thekson se në disa pjesë të këtyre rajoneve evidentohen raste të shumta të aborteve selektive.

Sipas studimit të Institutit Kombëtar për Studime Demografike në Francë, abortet selektive të gjinisë janë shtuar në Kaukaz dhe Ballkan, prej fillimit të viteve ’90.

Sipas studimit, shkalla e gjinisë në vendet e Kaukazit Jugor, në Armeni, Azerbajxhan dhe Gjeorgji, dhe në pjesë të Ballkanit, e veçanërisht në Shqipëri, është rritur ndërmjet 110 – 117 djem në 100 vajza.

Në Ballkanin Perëndimor, përfshirë Shqipërinë, Kosovën dhe Malin e Zi, kjo shkallë është më pak e theksuar, pasi ajo ka arritur nivelin 110-111 djem në 100 vajza.

“Këmbëngulja në vlerat patriarkale tradicionale mbetet në zemër të preferencës për lindje të meshkujve në këto rajone”, – thuhet në studimin e institutit francez.