Statusi, Serbia fillon negociatat më 21 Janar

51

serbia-eu-Serbia do të nisë negociatat për anëtarësim në BE, më 21 Janar. Kjo do të jetë dhe data e Konferencës së parë ndërqeveritare që do të mbahet mes Serbisë dhe BE-së.

Sipas mediave serbe, ende nuk ka një kërkesë të shkruar nga Gjermania dhe Britania e Madhe, që të kërkojë normalizimin e marrëdhënieve ndërmjet Serbisë dhe Kosovës. Nëse do të ekzistonte një dokument i tillë, në fund të procesit ai duhet të shndërrohet në një dokument të detyrueshëm juridik, që do ta nënshkruanin Serbia dhe Kosova.  

Zyrtarë evropianë kanë arritur kompromisin që çështja e Kosovës të lidhet me kapitullin 35 të anëtarësimit , por nuk kanë dhënë asnjë datë se kur do të fillojë hapja e negociatave me Kosovën.

Baronesha Ashton, Përfaqësuese e Lartë e Bashkimit Evropian, e ka cilësuar si mbresëlënës përparimin në normalizimin e marrëdhënieve ndërmjet Kosovës dhe Serbisë, dhe ka bërë thirrje që me Serbinë të hapen negociatat e anëtarësimit në BE.