Rama: Ç’aktivizuam “minën” që trashëguam në ekonomi, rritje për 2014

48

Edi-Rama-2Rruga e rrënimit është ndërprerë, për vendin një rrugë e re ka nisur që e ndan qartazi nga e shkuara. Kështu deklaroi Kryeministri Edi Rama teksa diskutoi me grupin paralamentr socialist projektbuxhetin dhe paketën fiskale për 2014, përpara se ato të kalojnë në Kuvend. Në fjalën e tij Rama ka mbrojtur dhe negociatat me FMN, me të cilën tha ai është arritur një marrëveshje që favorizon vendin dhe e mban larg masave drastike të kursimit.

“Negociuam me FMN një marrëveshje të re abolutisht të favorshme. U kemi thënë shqiptarëve hapur, ndershmërisht kur ishim në opozitë se rruga e qeverisejs së ekonomisë nga pala që ishte në pushtet ishte ajo e rrënimit. Sot 99 ditë pas marrjes së frenave të qeverisjes kemi të drejtë të ndihemi mirë, jo vetëm sepse u kemi thënë të vërtetën dje. U kemi thënë shqiptarëve se me të ardhur në qeveri kemi gjetur një gjendje edhe më të rëndë. Sot 99 ditë pas ardhjes në pushtet ndihemi mirë që jo vetëm s’kemi gabuar në parashikim por kemi bërë zgjedhjet dhe zgjidhjet e duhura për tu kthyer njerëzve pushtetin legjitim. Kemi çmontuar minat me sahat që do hedhnin në erë ekonominë si pajojë e piramidës së borxheve që ne do e ndryshojmë. Kemi hartuar një buxhet solid dhe një sistem të ri taksimi. Kemi shmangur programin tipik autoritetar dhe kemi ndërtuar një program fleksibël rritje ekonomike që do na japë shenja të qarta vitin tjetër” tha ai.

Kryeministri ka ftuar qytetarët të jenë të duruar përkundrejt pritshmërive ndaj qeverisë së tij, pasi siç tha ai, zotimet ndaj tyre i ka bërë për një mandat katërvjeçar, duke kujtuar që edhe llogarishënien do ta japë pikërisht atëherë.

“Një gjë duhet të jetë e qartë për të gjithë dhe ne do ta themi fort, në kushtet e një padurimi nga qeverisja e llodhshme. Ne s’kemi thënë që për tre muaj do bëjmë realitet të gjitha ato për të cilat jemi zotuar për të qeverisur katër vjet. Ne do japim llogari vetëm në fund të mandatit tonë dhe jo në krye të 100 ditëve. Sot jam i gatshëm të shoh në sy shqiptarët, në radhë të parë ata 1 mln që na votuan dhe tu them se më e keqja ka kaluar. Rruga e rrënimit është ndërprerë, një rrugë e re nis që ndan të shkuarën nga e ardhmja. Çdo qytetar i një familje që jeton me një punë të ndershme duhet të ndihet mirë se do ketë në xhepin e vetë më shumë para nga uja e premtuar e taksave për 97% të të punësuarve. Sa më pak fitojnë aq më shumë përfitojnë. Kemi kaluar parashikimin tonë duke bërë realitet se do rrisnim për katër vjet pagat e drejtuesve të policisë”u shpreh Rama.

Kryeministri hodhi poshtë zërat e dëshpëruar, siç tha ai, që kërkojnë të mbjellin panik se do të rriten një serë çmimesh nga rritja e akcizës së naftës. Rama kujtoi se per 8 vite çmimi i naftes shkoi nga 600 ne 1800 e nuk ndodhi apokalips.

“Po bëhet zhurmë e padrejtë me qëllimin për të kallur frikë e pasiguri tek njerëzit nga frika e dukshme e suksesit të siguritë të këtij projekti të ri për rimëkëmbjen e ekonomisë për taksën 10 lekë mbi naftën. Po flitet për apokalips përata persona që dalin nga xhepi nga persona që kanë makinëd he që shkon drejtëpërdrejtë mbi mjedisin dhe për të siguruar fillimin e rrugës që kemi marrë përsipër që shërbimin shëndetësor ta japim falas. Asgjë nuk do të ndodhë me çmimet dhe asgjë në drejtim tjetër përveç asaj bazuar në eksperiencën ndërkombëtare që thotë se taksa mbi karbonin dhe ndotjen është taksë që lidhet drejtëpërdrejtë me njeriun për të marrë frymë lirisht. Trafiku i makinave është bërë i padurueshëm e penegesë e pakapërcyeshme pë rata që duan të ecin në këmbë e që nuk kanë mudnësi të marrin makinë.Nëse në 8 vite cmimi i naftës u rrit nga 600 në 1800 lekë dhe asnjë apokalips nuk ndodhi, 10 lekë naftë taksë qarkullimi për gjithë këto qëllime të mira dhe në funksion të vlerave e parimeve jo vetëm që nuk do të cënojnë ekonominë por përkundrazi do të forcojnë shëndetin e shoqërisë dhe vetë normat e raportet me njedisin e përbashkët ku jetojmë”- tha Rama.

Në vijim në fjalës së tij shefi i qeverisë tha se qeveria e tij nuk por rrit borxhin por po e legalizon atë. Rama ka mbrojtur edhe rritjen e akcizës për duhanin, pijet alokoolike dhe energjike, duke garantuar se përdoruesit e tyre do ja dinë për nder kësaj qeverie, pasi falë tyre do marrrin frymë më lirisht.

“Nuk po rrrisim borxhin publik por vetëm e legalizojmë, duke legalizuar edhe atë shkëmb borxhesh imediate që na gjendet para rrugës si një kërcënim real dhe imponim për të përcaktuar çfarë Shqipërie duam nesër. I shoh me kënaqësi takimet e opozitës me biznesin e madh, sepse kurrë në 8 vjet nuk arriti ta bëjë një takim të tillë para një pr/buxhet nga frika e sipërmarrësit se pas daljes në tv i shkon fatura tek del fatura nesër tek dera. Pagesa e borxheve ndaj biznesit është “investimi më i madh serioz për një qeveri dhe jo si bandë që vetëm merr nga biznesi dhe nuk bën asnjë shërbim ndaj tyre. Nga 1 janari nis shlyerja e borxheve. Nëse nga rritja nga 10 në 15 % që është një taksë shumë e ulët për biznesin, buxheti do marrë 16 milionë dollarë, brenda vitit të ardhshëm ne do i kthejmë kompanive 350 mln dollar për shërbime e punë të papagauara nga qeveria e mëparshme. Përndryshe nuk do i kishit marrë kurrë, vetëm do shkonit në faliment. Nuk kemi thënë që taksën e biznesit të madh do e vendosë vetë biznesi. Taksat për biznesin e madh do i vendosë qeveria e zgjedhur nga 1 milionë vota dhe jo biznesi i madh. Nuk kam dëgjuar ndonjëherë që kjo qeveri i ka hapur luftë me dashamirësit e duhanit. Ky është një nocion që na e dhanë këta që se kanë fare haberin dhe duke pasur një mjek në krye na paskan stimuluar pirjen e duhanit. Ne do rrisim akcizën, dhe njerëzit do marrin frymë më lirisht. Nëse do ta lërë duhanin do na e dijë për nder sepse është falë nesh.Edhe pijet alkoolike edhe pijet energjike do i vendosim nën akcizë” deklaroi Rama.