Ngjela: Presidenti dhe Prokurori i Përgjithshëm duhet të japin dorëheqjen

52

Spartak-Ngjela1Kreu i Partisë për Ligj dhe Drejtësi, Spartak Ngjela, ka postuar në profilin e tij një ese rreth sistemit të drejtësisë në vend. Ngjela shkruan se, korrupsioni i ish qeverisë ka qenë i madh, sepse mendonin se do të rrinin gjatë në pushtet nga maniplimi i votave që bënte Sali Berisha. Ngjela shprehet se nuk mund të kihet besim tek Prokuroria, pasi ajo është e korruptuar nga pushteti politik dhe pushteti i parasë. Zgjidhja që avokati i jep kësaj situate është dorëheqje e Presidentit dhe e Prokurorit të Përgjithshëm si mjet për të mos u zhytur në korrupsionin që po prodhon situata me të korruptuarit e akuzuar, e cila erdhi si pasojë e një votimi masiv popullor.

Nje ESE per…

Ka filluar goditja penale. Ne fakt kjo pritej, sepse maxhorances aktuale, nese nuk do te denoconte krimin, do t’i humbiste krejt fuqia, dhe ne Shqiperi do te fillonin levizjet. Shqiptaret jane te ngarkuar emocionalisht kunder korrupsionit dhe krimit, dhe per kete kane votuar masiivisht kunder Sali Berishes. Prandaj, Prokuroria eshte inonduar nga denoncimet qe po bejne qeveritaret e rinj nga hetimi i dokumentacionit qe gjendet ne analet e dikastereve qendrore. Korrupsioni ka qene i madh, dhe vjedhesit kane punuar sikur te kene qene ne shtepine e tyre. Iu ka qene mbushur mendja se do te ishin shume afatgjate ne pushtet, sepse besonin te manipulimi i votave nga Sali Berisha. Edhe ky vete, ketu e ka pase mbeshtetur forcen dhe shpresen e tij. Por koha e solli qe vershimi shqiptar nuk e perfilli manipulimin berishian me njeqind apo me dyqind mije vota. Tani gjithcka eshte sheshit, dhe Prokuroria nuk ka nga t’ia mbaje ne kete fillim. Por, ky eshte vetem fillimi, sepse Prokurori i Pergjithshem eshte i Saliut. Cfare do te ndodhe?

Ne fakt ketu fillon analiza…

Prokuroria eshte sigurisht e korruptuar ne te dyja drejtimet qe ne fakte jane dy trysni qe vijne si pushtete: pushteti politik dhe pushteti i parase. Domethene kjo Prokurori, ne rrafsh kombetar, eshte e dominuar edhe nga forca e pushtetit politik qe ka ikur por qe ka mbetur te Presidenti i Republikes; edhe nga forca e parase qe sigurisht se vjen nga poshte. Prandaj, pyetja qe ngrihet ne kete rast eshte kjo: a do t’i rezistoje Prokuroria ketij tundimi qe i vjen nga parate dhe frika nga pushteti i Presidenti i Republikes dhe nga Prokurorit te Pergjithshem? Une mendoj se nuk do te kete mundesi qe Prokuroria e sotme t’i hetoje normalisht keto ceshtje. Shenjat e deritanishme jane se ajo do ta deformoje hetimin, dhe, me hetim te deformuar, do t’i dergoje ceshtjet ne Gjykate, e cila, duke qene edhe ajo e korruruptuar, do t’i pushoje ceshtjet per “mungese provash”, ose do te jape pafajsi serish me kete motivacion: “nuk ka prova te mjaftueshme”. Nuk mund te kete logjike tjeter vec kesoj, nese do te kujtohemi se, te gjitha ceshtjete qe ka hetuar Prokuroria Shqiptare kunder personaliteteve te larta, keshtu jane degraduar. Edhe kete here nuk ka sesi te ndodhe ndryshe. Nga kush do te kene frike: a mund te ndeshkohen gjyqtaret me kete KLD dhe me kete Minister Drejtesie? Kurre. A mund te detyrohen prokuroret e rrretheve gjyqesore qe te hetojne normalisht? Kurre nuk mund te ndodhe kjo, sepse ata ne fakt do te marrin edhe pará per sherbimet qe do te bejne, sepse ministrat dhe drejtoret qe do te denoncohen, sigurisht qe kane shume para. Kur gjyqtaret dhe prokuroret jane te mbrojtur politikisht ata, si sherbim, kane edhe te drejten te marrin shume pará nga te korruptuarit e kapur. Ne fakt ky eshte krimi i organizuar shqiptar sot, te cilit, nuk mund t’i behet balle perpara sesa te behet nje reforme qe nga Presidenca e deri te Prikuroria e Pergjithsme. Dhe reforma duhet te jete e Thelle; dhe kete duhet ta dije mire e ta shohe edhe Presidenti i Republikes, edhe Prokurori I Pergjithshem, edhe KLD-ja. Por deri tani, nuk ka asgje, dhe, Pjesen Natyrore te Shtetit e ka ne dore korrupsioni i rrezuar nga pushteti politik por jo nga pushteti juridik. Nuk duhet te harrohet kurre, se, pushteti juridik, ne nje sistem si ky yni, eshte me i fuqishmi; por kur kete e ka kapur dhe e drejton krimi, si rregull, ndaj tij nenshtrohet edhe pushtei politik. Prandaj duhet urgjentisht te filloje te shpallet doktrina ligjore e reformes shqiptare ne sistemin legal. Nga ana tjeter, te dy kreret e institucioneve, Presidenti i Republikes dhe Prokurori i Pergjithshem, nese vertet do te shpallet nje reforme me nje doktrine, e cila detyrimisht do t’i behet transparente opinionit publik, duhet te japin doreheqjen, sepse ajo eshte e vetmja mundesi e tyre per te mos qene te implikuar ne situaten korruptive dhe kriminale qe sapo eshte rrezuar me 1 000 000 vota… Nese nuk do te behet kjo reforme ligjore, jam i bindur se ceshtja do te degradoje ashtu sic e shpjegova ne kete ESE.