Mrekullia e 4,5 milionë tulipanëve e luleve të Kukenhof

153

Nga Aurora Allushaj
Kur bie fjala për ngjyra dhe mrekulli lulesh mendja të shkon direkt atje, në Holandë, në vendin e tulipanëve, ku pranvera ka diçka magjike dhe të ndjerë.
Keukenhof është parku më i madh i luleve në botë: Një eksperiencë e paharrueshme për njerëz të të gjitha moshave. Ajo ndodhet pranë qytetit të Lisës, në jug të Hollandës, rreth 35 km në jug-perëndim të Amsterdamit.
Në këtë park, ekspozohen tulipanë të formave dhe ngjyrave të ndryshme. Për të arritur këtë shkallë të përsosjes, ekipi i kopshtarisë mbjell gati 7 milionë zhardhokë në tetor.
Me 11,000 varietete lulesh, nga të cilat 6000 vetëm tulipanë, Keukenhof, ka bërë që tregtia e luleve të jetë një një nga aktivitetet kryesore jo vete për zonën por për të gjithë vendin. Cdo vit Holanda prodhon 10 miliardë zhardhokë, duke eksportuar rreth 75% dhe është prodhuesi më i madh në botë i luleve.
Keukenhof me 32 hektarë të mbjella ofron për publikun për dy muaj në vit (nga 18 marsi deri më 13 maj) kopshte të kombinuara me lule të karakteristikave dhe llojeve të ndryshme.
Tema për këtë vit është “Romantizmi tek lulet”. Hyrja në park është mbreslënëse. Brenda ka një trazirë ngjyrash, tulipanë të të gjitha formave dhe madhësive, disa prej tyre nuk e dija se ekzistonin! Shtrirja e lulishteve është shembullore, vepra të tëra arti të ekspozuara dhe kuruara në detaj. Brenda parkut gjendet një mulli me erë mbi të cilën është e mundur të admirohen fushat e mbjella me tulipanë.
Një pjesë e Parkut Keukenhof i kushtohet tulipanëve historikë: ka lloje që datojnë në shekujt e 16-të dhe 17-të. Tulipanët kanë mbërritur vonë në Holandë: ata e kanë prejiardhien nga Turqia, u mbollën për herë të parë në vitin 1592 nga botanisti Carolus Clusius. Dhe që atëherë tulipanët holandeze janë bërë shumë të famshëm!
KEUKENHOF
“Kopështi i tulipanëve”, u krijua në vitin 1949, kur një grup eksportuesish dhe kultivuesish tulipanësh vendosën të krijonin një park i cili do të funksiononte gjithashtu si një lloj ekspozite lulesh. Tashmë parku është bërë destinacion i mijra turistëve ccdo vit. Gjë që bie në sy sapo fillojme të shëtisim në park.
Lulet gjenden të ekspozuara jo vetëm në natyre. Berenda, në një ambient të mrekullueshëm gjendet pavioni i orkideve. Orkidetë me rreth 25.000 lloje formojnë familjen më të madhe të bimëve në tokë. Në Hall Beatrix mund të admirohen speciet më spektakolare, ndërsa në pavionin Ëillem Alexander mund të vizitohen më shumë se 30.000 zambakëve në 300 variete të ndryshme, në ekspozitën më të madhe në botë. Keukenhof është shumë i madh dhe është e lehtë të humbasësh: për të orientuar duhet të ndiqen shenjat përreth zonës apo të shfletoset herë pas here harta që pajisesh në hyrje.
Në parkun e Keukenhof ju mund të shëtisni në këmbë, por ekziston edhe mundësia e marjes me qera të një biçikletë. Por ekziston mundësia e marjes me qera të një varke për të lundruar në kanalet e shumta të parkut.
Fleurstherapy
Keukenhof shton buzëqeshjen dhe ju bën të ndiheni të lumtur: pashë burra të vjetër me sytë që shkëlqenin nga bollëku i ngjyrave dhe bukurinë e tulipanëve, fëmijë gati-gati të frikësuar nga këto përsosmëri, burra dhe gra – dorë më dorë – ku nuk i rezistojnë dot romantizmin të vendit dhe vjedhurazi shkëmbenin puthje. Një ëndërr e vërtetë!
Unë jam e vetëdijshëme se fjalët janë të pamjaftueshme për të përshkruar këtë Park, kjo është dhe arsyeja pse bashkë me reportazhin e shkruar do të gjeni shume fotografi. Plantacione e tulipanëvesh të organizuara për të krijuar efekte me ngjyra (tulipanët janë lulet dominuese, por ka edhe hyacinths rrushit, Amaryllis, hyacinths, crocuses, daffodils, Fritillaries) 100 objekte dhe instalime arti, pastaj pellgje dhe pemë, ura (deri në 32!) dhe disa elemente që vetëm t’i shohësh të bën të thuash: po, jam në Hollandë! Në mesin e obiekteve një mulli i vërtetë i 1892 dhe nallanet e mëdha prej druri, simbol hollandez.
Aroma e luleve bëhet pjesë e pandarë e eksperiencës. Shtigjet për këmbësorë të çojnë në sektorë të ndryshëm të Parkut, duke pasur parasysh madhësinë dhe gjerësia e Keukenhof, vizita merr të paktën 4-5 orë: koha kalon shumë shpejtë aq sa nuk do ta kuptoni sa në të vërtetë keni ndenjur aty.
Besoj se tulipanët na pëlqejnë shumë, sepse silueta e tyre është e thjeshtë, ngjyrat e petaleve janë të ndritshme dhe transmetojnë gëzimin e jetës, por mbi të gjitha sepse – me një investim të vogël – arrijnë të sjellin stil elegant në shtëpitë tona. Për shembull, më pëlqejnë shumë tulipanët xhuxh të vendosur brenda një kavanozi shumë të thjeshtë prej qelqi transparent, nuk ka pranverë që nuk blej disa bouqueta. Më sjellin lumturi dhe më bëjnë të ndihem mirë.
Dola nga tema, më mirë të kthehem të flas për Keukenhof, sepse dua që ta vizitoni. Eshtë një dhuratë e madhe që i bëni vetes tuaj, më besoni! Kur të dilni nga aty do ndiheni ndryshe.