Merkel: Ndihmë Shqipërisë për statusin

58

MERKELDalja kundër e Gjermanisë për dhënien e statusit kandidat për Shqipërinë ishte lëvizja më befasuese në mbledhjen e djeshme të ministrave të Jashtëm të BE-së. Kjo ndodhi në një kohë që Angela Merkel po kryente betimin për herë të tretë si kancelare.

Në fjalën e saj të parë në mandatin e tretë si kancelare të mbajtur në Bundestag, Merkel ka theksuar se Gjermania dhe BE-ja do të mbështesë Shqipërinë në marrjen e statusit kandidat dhe do të ndihmojë qeverinë shqiptare në luftimin e krimit të organizuar dhe korrupsionit.

Ndërkohë, agjencia “Reuters” në versionin gjermanisht, pas daljes kundër të Gjermanisë për dhënien e statusit kandidat për Shqipërinë raportoi se, Merkel ka mbajtur qëndrimin se, Shqipëria nuk duhet të shpresojë për hapjen e negociatave për anëtarësimin në BE. Sa pari tha Merkel, duhen miratuar ligjet e nevojshme.

Në kontrast, Merkel ka certifikuar progresin domethënës të Serbisë në përafrimin me standardet e BE-së duke theksuar se në janar do të zhvillohet konferenca e parë e hapjes së negociatave.