Mediat zvicerane: Shqipëria kaos me plehra dhe ndërtime

55

plehraShqipëria nuk është ende e njohur,  nuk është aspak një pikë e nxehtë turistike, edhe pse numri i vizitorëve është në rritje. Në një artikull të një gazete zviceriane theksohen problemet që ka Shqipëria, të cilat ndikojnë në rritjen e turizmit.

“Shqipëria nuk është ende në radar, por me bregdetin e saj mahnitës, historinë e saj, rrënojat e saj të lashta, malet e saj dhe natyra e saj e paprishur ajo ka shumë potencial”, thotë Alexander Wittwer, që nga janari 2013 ambasador  i Zvicrës në Tiranë.

Shqipëria mund të ketë potencial, por ajo gjithashtu ka një reputacion të keq, flitet për korrupsion, kriminalitetit dhe gjakmarrjen.

Rritja e madhe nga vizitorët janë ato nga fqinjët e saj, Kosova, Maqedonia dhe Mali i Zi. Por turistët nga Greqia, Italia, Gjermania, Polonia dhe vende të tjera mund  të jenë të paktë dhe në grupet turistike edhe pse Lonely Planet e ka quajtur Shqipërinë si një destinacion turistik të lartë në vitin 2011.

“Çdokush që do të eksplorojnë vendin me anë të transportit publik ka nevojë për pjesën e durimit, por mëson shumë në lidhje me mënyrën se si njerëzit jetojnë. Ka disa linja hekurudhore dhe po trenat janë shumë të ngadalshëm.  Dhe kur udhëton me autobus kalon në rrugët me gropa. Edhe trotuaret janë plot rreziqe” shkruan gazeta.

Sipas gazetës ajo që nuk mund të mos harrohet është përdorimi i madh i makinave mersedez benz, apo dhe  të humbasësh nëpër  bunkerët  e betonit.

“Shqipëria duket si një kantier i madh ndërtimi. Gjithashtu një problem i madh që evidentohet janë edhe mbeturinat e hedhura në zonat piktoreske” përfundon gazeta.