Jeta në Vjenë, shumë herë më e lirë se në Tiranë

95

karrelNga Mirilda Tili

Para disa muajsh CNN në një sondazh të kryer e shpalli Vjenën si kryeqytetin më të shtrenjtë në Europë. Nëse nuk e mendojmë shumë gjatë, e marrim të mirëqenë këtë pjesë. Të jetosh në Vjenë,kushton madje shumë. Kjo edhe për rrogat më të cilat qytetarët vjenezë shpërblehen kuptohet që janë minimalisht 10 herë më tepër se rrogat që merr një qytetar shqiptar, që punon po njësoj.

Pas një periudhe jo të vogël të jetesës sime aty, kuptova që Vjena nuk ishte dhe aq e fikshme sa e mendoja ( për kosto jetese)

Në Vjenë një qytetari, i ofohet shërbimi cilësor shumë shumë i mirë dhe aspak i shtrenjtë, kjo pasi sistemi i sigurimeve shëndetësore fuknsiononte mrekullisht dhe me 80 euro në vit, merrje një shërbim shëndetësor që kushtonte disa mijera euro në vit. Në Tiranë, nuk paguan sigurime shendetësore, dhe egzaminimi, nga më i lehti deri tek ndërhyrjet kirurgjikale kushton shumë më shumë se rroga e një viti të tërë e një punonjësi në shtet.

Shpesh e kam dëgjuar të më thuhej,që ushqimet në Shqipëri janë lirë. Por edhe kjo rezulton një gënjeshtër shumë e madhe. Çmimi i orizit, sheqerit, makaronave, miellit dhe shumë të tjerave, janë të të njëjtave vlera si në Austri. Madje në Austri gjeje në supermarkete produkte ushqimore edhe më lirë se në Tiranë. Për të mos thënë më pas për uljet e shpeshta që bëheshin, për të cilat mund të bëje furnizimet e javës apo edhe të muajit. Dhe më këtë rast bëjë një kursim të mirë.

Kursim i mirë bëhej edhe në detergjentë, ku kuptohet, cilësia mes dy vëndeve ka një ndryshim.mund të blihet i njejtiprodukt, me tënjëjtin ambalazh, me të njëjtin çmim, të së njëjtës kompani, por sërish cilësia shumë më e dobët këtu, në kryeqytetin tone.

 Dhe nëse vazhdoj bëj krahasime edhe për detaje të tjera, nga përditshmëria, jam e bindur që shumë do të bënin valixhet gati për të ikur dhe për të jeuar në Vjenë.