Dielli zhduk depresionin stinor

66
wallpaperen.com
foto/wallpaperen.com

Çrregullimi Afektiv Stinor, ose e njohur ndryshe si SAD, është një lloj depresioni i lidhur me mungesën e dritës së diellit. Shfaqja e simptomave, prodhohet çdo vit, përgjatë muajve të dimrit, dhe shumica e tyre në vendet, ku dimri është më i gjatë dhe më i ashpër.

Simptomat përfshijnë uljen e humorit, ndjehesh i trishtuar, prekesh shumë shpejt, ndjehesh i pashpresë, i pavlerë dhe fajtor, shpesh me një preokupim ndaj vdekjes dhe të vdekurit. Përqendrimi është i keq dhe motivimi është i dobët dhe me shqetësime, irritime dhe nervozizëm. Gjumi është i vështirë, mezi fle, ose zgjohesh herët ose fle shumë gjatë. Humbja e peshës ose fitimi i saj është i shpeshtë. Simptomat fizike janë po ashtu, të shpërndara dhe përfshijnë dhimbje koke, dhimbje të përgjithshme dhe letargji. Të gjitha simptomat, janë simptoma të mungesës së vitaminës D.

Terapia me drita, dritat UV, janë përdorur me sukses për të përmbysur apo zvogëluar simptomat e depresionit sezonal dhe për të rritur nivelin e vitaminës D (vitamina D është një hormon i prodhuar nga trupi, pas ekspozimit në diell)

Terapia me drita mund të kryhet nga kuti artificiale ose nga vetë dielli. Nëse vuani nga trishtimi vjetor i dimrit ose depresioni sezonal në tërësi, rekomandohet gjerësisht të zhvendoseni diku më afër ekuatorit.

Marrë nga Organic Lifestyle Magazine