Berisha pro ndërhyrjes në Siri: Po mbrohen kasapët

61

berisha sadE ndërsa vetëm dy ditë më parë Këshilli i Sigurimit i OKB dështoi në miratimin e rezolutës të paraqitur nga Britania për mbrojtjen e popullësisë civile në Siri, Kryeministri Sali Berisha propozon tejkalimin e kësaj vetoje. Në një reagim në rrjetin social facebook, Berisha shprehet se deri sa te perdoret veto ne Keshillin e Sigurimit per te mbrojtur regjime kasapesh ndaj kombeve te tyre, rruga e vetme per te mbrojtur OKB-ne dhe Karten e saj universale eshte tejkalimi i vetos se KS, ndeshkimi shembullor i atyre qe kryejne krime kunder njerezimit.

“Te dashur miq, deri sa te perdoret veto ne Keshillin e Sigurimit per te mbrojtur regjime kasapesh ndaj kombeve te tyre, rruga e vetme per te mbrojtur OKB-ne dhe Karten e saj universale eshte tejkalimi i vetos se KS, ndeshkimi shembullor i atyre qe kryejne krime kunder njerezimit, genocide me arme te shfarosjes ne mase apo mjete te tjera. Siç faktojne prova shume te qarta, diktatori sirian al-Asad, ka perdorur gazin nervin dhe ka helmuar per vdekje mbi 1400 femije, gra, burra, civile te pambrojtur ne lagjet e Damaskut. Ne mungese te ndeshkimit te tij, OKB me Keshillin e Sigurimit te saj do te shnderrohej ne mburoje boterore te regjimeve mizore diktatoriale” deklaron Kryeministri.

Në vijim të komentit të tij, Berisha shprehes se”ne besojme se SHBA, si vendi me pergjegjesi kryesore per paqen dhe sigurine ne bote, por edhe vendet e tjera te lira, kane te drejte dhe duhet te vendosin vlerat universale te misheruara ne Kushtetutat e tyre dhe Karten universale te OKB-se mbi veton arbitrare te KS dhe t’i japin vendosmerisht ndeshkimin e merituar regjimit te Sadamit te ri qe perdori gazin kunder qytetareve te vet”.

Në mbledhjen e së mërkurës si asnjëherë tjetër Kina dhe Rusia kanë reaguar me bojkotim dhe largim nga salla e Këshillit të Sigurimit të OKB-së në shenjë proteste kundër rezolutës së përpiluar nga Britania e Madhe. Rezoluta në fjalë i sygjeronte pesë anëtarëve të përhershëm të Këshillit të

Sigurimit për të autorizuar marrjen e masave të nevojshme për të mbrojtur civilët në Siri. E thënë ndryshe ky takim ishte një thirrje për ndërhyrje ushtarake, pas raportimeve se në Siri janë përdorur armë kimike. Takimi u mbyll pa ndonje plan votimi mbi kete rezolute te kerkuar nga Londra, ndersa ambasadoret e Rusise dhe Kines, braktisen mbledhjen me dyer te mbyllura vetem 75 minuta pasi kishte nisur ajo.