“Bëhu burrë’, gabimet që bëjmë me djemtë e vegjël- VIDEO

60

behu burre“Bëhu burrë” është shprehja që e dëgjojmë shpesh teksa prindërit i thonë djemve të vegjël gatë procesit të rritjes..

“Mos qaj”, ‘Mos bëj si goc”, ‘Bëhu i ftohtë”, “Mëso grushtat”, ‘Mundohu të zësh sa më shumë femra”, janë disa nga fjalët plot trysni që ushtrojmë tek djemtë. Kjo vlen dhe për nënat që rrisin djem. Por, pikërisht shprehja ‘bëhu burrë’, ndonjëherë të on në konceptin komplet të gabuar duke shkaktuar tek fëmijët një ndryshim të karakterit të tyre deri në ekstrem.

“Kur ia shpreh këto fjalë një djali të mitur, e para e bën që ai të ndjehet i pasigurt në maskilitetin e tij”, shprehet Michael Kimmel, sociolog.

Të tjera studime tregojnë se ti fëmijës i ke induktuar të vendosë një maskë në fytyrë. Ai nuk duhet të dëshmojë emocione, jo ato ekstremet, përndryshe ai nuk quhet burrë. Të tjerë që nuk e kanë përballuar janë kritikuar, janë fyer dhe kanë rënë në gjendje të tillë psikologjike sa kane arritur deri në vetëvrasje.
“Duke mos qarë, i mban emocionet e mbyllura brenda gjatë gjithë kohës dhe në një cast më pas, mbushet kupa dhe ti zemërohesh dhe shpërthen dhe shpërthimi do të jetë dhunë, zemërim deri në marrje jete”.

Por ky maskilizëm, këto fjalë ndjehen kudo, kurdo dhe ky koncept është i gabuar, ka ardhur koha ta ndryshojmë, duke nisur së pari nga vetja jonë. Kjo është një video-spot për të kuptuar sesi shkatërrohet psikologjikisht shoqëria mashkullore nga maskilizmim i tepruar.