Të jetosh me dy zemra

99

vajza spitalE lindur me nje kardiomiopati (semundja e muskolit kardiak), Hannah Clark-ut, qe sot eshte 17 vjec, iu desh t’i nenshtrohej nje transplanti ne zemer ne vitin 1995. Qe nga ai moment, ne gjoksin e saj, nje zemer e transplantuar ndihmonte ate te semuren te pompoje gjakun ne organizem.

Pikerisht keshtu, Hanna jetoi me dy zemra. Pastaj papritur, pas disa vjetesh, trupi i saj e refuzoi transplantin. Ne vitin 2006, kirurget eksperimentuan te Hannah nje operacion qe nuk ishte realizuar kurre me pare: hoqen zemren e dyte dhe kontrolluan nese zemra e vertete e vajzes ishte ne gjendje te funksiononte vete. Si nje mrekulli, ajo funksionoi. Zemra e Hannah kishte mundur te clodhej per disa vjet, duke u forcuar dukshem: tani ishte ne gjendje te niste punen e vetme.