Rritet dhuna në ushtri

75
Baze ushtarake e Twentynine Palms, in California, 12 mars 2013. (Chad Hunt, Corbis)
Baze ushtarake e Twentynine Palms, in California, 12 mars 2013. (Chad Hunt, Corbis)

Më 7 maj, Pentagoni ka publikuar një studim mbi dhunën seksuale në ushtrinë amerikane: në vitin 2012 ka pasur 3.374 ankesa, por sipas disa vëzhguesve nga 2010 deri tani mund të jetë 26 mijë njerëz, një rritje prej 35 për qind.

Të dhënat vijnë vetëm pak ditë pas arrestimit të Jeffrey Krusinski, 41, shefi i parandalimit të dhunës seksuale Forcës Ajrore amerikane, i akuzuar për sulm ndaj një gruaje në një parking.

Barack Obama ka siguruar se në lidhje me këto incidente “nuk do të ketë tolerancë zero “, dhe i kërkoi ministrit të Mbrojtjes Dela Chuck Hage për të identifikuar dhe ndëshkojë ata që janë përgjegjës.

Rritja e numrit të përdhunimeve të raportuara nuk tregon domosdoshmërisht një numër më të lartë të krimeve, tregojnë ekspertët. Të dhënat gjithashtu mund të jenë rritur për shkak të vëmendjes ndaj fenomenit dhe rritjes së ankesave.

Një problem kulturor

Për numrin e lartë të përdhunimeve fajësohet mentaliteti i ushtrisë, i cili nënvlerëson rëndësinë e kësaj çështjeje.Gabimi i parë qëndron në analizën e problemit: dhunimi është konsideruar vetëm si një akt episodik i kryer nga një i huaj. Dhe viktimat janë të ftuara “t’i dorëzohen” sulmuesit të tyre sesa ti rezistuar, siç lexohet në një fletushkë të shërbimit të parandalimit të aeronautikës.

Por ajo që e “shpëton” ushtrinë zhdon është se shumica e përdhunuesve ngacmon persona të njohur. Zakonisht ata kryejnë violencë të vazhdueshme me të njëjtin grua.  Amerika ka vendsur  se mënyra e vetme për të zgjidhur problemin është reformimi i sistemit të drejtësisë ushtarake.