Presidentja lituaneze: Rrezik për konflikt të heshtur në Krime

50

Irak luftimeVeprimi i Rusisë në Krime mund të shndërrohet në një konflikt të heshtur, paralajmëroi sot presidentja lituaneze Dalia Grybauskaite, duke aluduar për konflite indipendantiste të mbetura pa zgjidhje politike, sidomos në disa shtete të ish-BRSS-së.

”Eksiton një rrezik i madh për shpërthimin e një konflikti të heshtur në botë, në Krime”, deklaroi Grybauskaite për shtypin në Vilnius.

”Kriza mund të ketë pasoja të rënda për sigurinë në të gjithë rajonin”, shtoi ajo, duke theksuar se “çështja e sanksioneve kundër Rusisë ishte e parakohshme”.

Veprimi i Rusisë në 2008 në dy rajone separatiste të Gjeorgjisë, Abkhazi dhe Oseti e Jugut, çoi në këtë lloj konflikti të heshtur.

Lituania, që mbajti në 2013-n presidencën e radhës së Bashkimit Evropian, ka luajtur një rol të rëndësishëm në përpjekje për arritjen e një marrëveshjeje asocimi me Ukrianën, që presidenti Viktor Janukoviç e hodhi poshtë në samitin e fundnëntorit në Vilnius.

Lituania, ashtu si dy shtetet e tjera baltike, Letonia dhe Estonia, është shkëputur nga Bashkimi Sovjetik në 1991-n, pas pesë dekadash regjimi komunist dhe është anëtarësuar në Bashkimin Evropian dhe në NATO në vitin 2004.