Nënshkruhet memorandumi Shqipëri-Hungari në fushën e bujqësisë

56

Ministri-i-Bujqësisë-Zhvillimit-Rural-dhe-administrimit-të-Ujërave-Edmond-Panariti-dhe Ministri-i-Bujqësisë-së-Hungarisë-Sandor-Fazakas-nënshkruan-në-Budapest-Memorandumin-e-Mirëkuptimit-në-fushën-e-Bujqësisë-1Ministri i Bujqësisë, Zhvillimit Rural dhe Administrimit të Ujërave  Edmond Panariti dhe Ministri i Bujqësisë së Hungarisë Sandor Fazakas nënshkruan sot në Budapest, Memorandumin e Mirëkuptimit në fushën e Bujqësisë, i cili pritet t’i hapë rrugë forcimit të bashkëpunimit në këtë sektor jetik mes dy vendeve dhe të rrisë shkëmbimet tregtare.

Sipas memorandiumit të nënshkruar, te dy palët angazhohen për të nxitur bashkëpunimin në fushën e tregtisë dhe agroindustrisë. Shkëmbimi i eksperiencave në politikat bujqësore, bashkëpunimi institucional, akademik, kërkimor, në fushën e statistikave bujqësore, ofrimi i bursave për studentët në sektorin e agrobiznesit kanë qënë disa nga pikat kryesore të memorandumit  të nënshkruar sipas një njoftimi zyrtar.

Ministri Panariti u shpreh se Shqipëria dhe Hungaria duhet të identifikojnë pikat ku seicili vend ka avantazhe krahasuese dhe të forcojnë shkëmbimet tregtare. Sipas tij, Shqipëria mund të importojë nga  Hungaria produktet e mishit, ndërsa Hungaria mund të importojë nga  Shqiperia frutat e perimet me avantazhin se  dalin në treg më heret se vendet e tjera të Europës.Ministri Panariti shtoi se “  Hungaria mund të ofrojë eksperiencën e saj në proçesin e integrimit në BE, konkretisht në sektorin e kontrollit të cilësisë së produkteve, në sektorin e statistikave, të ushqimit të kafshëve

”Nga ana e tij, Ministri Fazakas tha se “ky memorandum është hapi i parë që i paraprin organizimin e një forumi të biznesit Shqipëri –Hungari