Marku, Vetingu ndikoi negativisht tek prokurorët

77

Vetingu ka pasur ndikim negativ në punën e prokurorëve. E pranon vetë Kryeprokurorja e Përkohshme Arta Marku e cila sot raporton në një seancë dëgjimore në Komisionin e Ligjeve të drejtuar nga Ulsi Manja.

“Ka qenë një vit jo i zakonshëm për të gjithë prokurorët dhe gjyqtarët. Ka nisur procesi i vetingut. Shumë prokurorë kanë qenë gjtë gjithë kohës në korrespondencë me KPK. Janë bërë shumë shkarkime prokurorësh , kjo do të thotë që prokurorët kanë qenë pak apatikë, pasi në mënyrë të pashmangshme ky proces ka ndikur negativisht mbi ta, duke i bërë edhe të pasigurtë. Pavarësisht se të gjithë këtu kemi rënë dakord që reforma duhej dhe vetingu është i pashmangshëm pasojat janë këto.”

Vihet re dhe një ulje e numrit të materialeve që janë trajtuar nga prokuroria në krahasim me vitin 2017 por zonja Marku tha se nuk është tregues i rënës së punës së prokurorisë.

“Ka një ulje të lehtë të numrit total të materialeve që janë trajtuar nga prokuroria por nuk mund të tregohet në asnjë mënyrë si rënie e treguesve të punës së prokurorisë. Porkuroria është institucion që nuk punon vetëm dhe vetëm një numër i ulët mund të jenë regjistruar me iniciativën e saj pjesët tjetër janë referime nga policia dhe institucione të ndryshme.”

Numrin më të madh të procedimeve e ka regjistruar prokuroria në Tiranë me 31%.