Published On: Hën, Shk 8th, 2016

Këshilli i Evropës hetim për reformën e Gjykatës Kushtetuese

conseil-europe-union-chef-etats-batimentNjë delegacion i Komisionit të Venezias, komiteti këshillues i Këshillit të Evropës, i cili do të hetojë për reformën e diskutueshme të Gjykatës Kushtetuese polake zhvilloi sot në Varshavë një seancë dëgjimore ndaj drejtueses së Gjykatës së Lartë, me qëndrime mjaft kritike kundrejt këtij projekti.
Shqetësimi i shfaqur në Evropë për masat e marra nga Parlamenti me dominancë të partisë konservatore në pushtet “Ligj dhe Drejtësi” (PIS), për Gjykatën Kushtetuese si dhe mediat publike dhe shërbimin civil, e detyruan Bashkimin Evropian të nisë një proces verifikimi të Shtetit të së drejtës në Poloni.
“Drejtuesja e parë e Gjykatës së Lartë, Malgorzata Gersdorf ka renditur disa vendime në mesin e së cilëve disa prej tyre ngrenë dyshime në lidhje me përputhshmërinë me rendin ligjor”, bëri të ditur për median zëdhënësi i Gjykatës së Lartë, Dariusz Swiecki.
“Bëhet fjalë kryesisht për rezolutat e parlamentit që çuan në anulimin e votave pararendëse për zgjedhjen e gjyqtarëve të Gjykatës Kushtetuese. Një praktikë e këtij lloji nuk parashikohet në sistemin ligjor polak”, tha Swiecki.
ATA

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>