Kryemadhi: Teknologjia e fermerëve si e para 30 viteve

72

Kryetarja e LSI, Monika Kryemadhi ka shprehur kritika për shpërndarjen e fondeve për bujqësinë në buxhetin e vitit 2018. Në një takim me ekspertë të fushës, Monika Kryamedhi tha se është e domosdoshme që të ketë rritje të fondeve me 2.4% të prodhimit të brendshëm bruto në vit.

Kryemadhi: Çfarë reforme bujqësore apo çfarë zhvillimi rural pretendojmë ne kur fermerët shqiptarë akoma punojmë me mekanikën dhe teknologjinë e 30 viteve më parë? Ku është dora e shtetit për të zgjidhur çështjen e pronësisë së tokës apo më pak akoma, për të mbështetur fermerin qoftë dhe me një traktor. Propozimi ynë si LSI është rritja e buxhetit të bujqësisë deri në 2.4 % të PBB.

Ndërkohë ish-ministri i Bujqësisë, Edmond Panariti tha se ky sektor po i rikthehet sërish parmendës për shkak të barës financiare me të cilën po përballen fermerët sot.

Panariti: Fermerët nuk kanë nevojë që ti shpërndash 5 lekë andej 5 lekë këtej, duhet ti ndihmosh që ti ulësh koston e prodhimit, ti zgjerojnë numrin e krerëve nëpër tufa, ti ndihmojmë që ti rritën sipërfaqet e mbjella, ti lehtësosh nga bara fiskale, mos ti ndash naftë me çmimin sic shitet me pakicë, po kthehemi tek parmenda, sepse nuk po e përballojnë dot.

Edhe ekspertët shprehën rezervat e tyre sa i përket investimeve dhe lehtësirave financiare që duhet të ketë bujqësia.