Juncker: Nuk ka fituar e djathta ekstreme

57

junckerEuroskeptikët dhe partitë e të djathtës ekstreme kanë fituar terren në zgjedhjet për Parlamentin Evropian, gjë të cilën kryeministri francez e ka quajtur “tërmet politik”. Tre grupet e partive të qendrës kanë humbur vende për parlamentin e ri.

“Qytetarët kanë folur me zë të lartë dhe të qartë”, tha liderja e Frontit Kombëtar në Francë, Marine Le Pen. “Ata nuk duan më që të drejtohen nga ata që janë jashtë kufijve tanë, nga komisionerët e BE-së dhe teknokratet që nuk janë të zgjedhur. Ata duan të jenë të mbrojtur nga globalizmi dhe duan të marrin në dorë frerëte fatit të tyre.”

Në total, Partitë Europiane Popullore kanë fituar 212 vende nga 751 pasi kanë marrë 28.23% në të gjithë vendet e bllokut. PPE do të jenë grupi më i madh, por me 60 vende më pak se parlamentin i kaluar. Pas tyre vjen grupi i Socialistëve me 186 vende (24.77%), Liberalët me 70 vende (9.32%) dhe të Gjelbërtit me 55 vende (7.32%).

Lideri i PPE-së, Jean-Claude Juncker insiston se shumica e qytetarëve kanë votuar që të jenë pjesë e Europës. “Ekstremi i djathtë siç në mënyrë kontradiktore është thënë në media, nuk i ka fituar zgjedhjet”, tha ai. “Do të kemi një shumicë të pastër në parlament”, ka shtuar njeriu që do të jetë pretendenti kryesor për t’u zgjedhur presidenti i ardhshëm i Komisionit Evropian.

Bazuar tek exit polls/rezultatet paraprake:

Francë: Fronti Kombëtar 25%, qendra e djathtë UMP 21% dhe Socialistët e Holande 14%

Britani: Euroskeptikët e UKIP 27%, Konservatorët 24%, Laburistët 25%

Itali: Qendra e majtë e Matteo Renzit 40%, Pesë Yjet e Beppe Grillos 22% dhe Forca Italia e Berluskonit 16%

Gjermani: Angela Merkel fiton një tjetër proces zgjedhor – partia e saj Unioni Kristian ka marë 35%, partia e qendrës së majtë SPD 27%, euroskeptikët e AfD 7%

Greqi: Syriza 26%, parita e kryeministrit Antonis Samaras – Demokracia e Re 23% dhe të djathtë ekstremë të Agimit të Artë 9%