INSTAT, shqiptarët më të varfër se katër vite më parë

69

Në katër vitet e fundit, numri i shqiptarëve të prekur nga varfëria është rritur. Një anketë e INSTAT-it tregon se, në krahasim me vitin 2008, në vend ka 30 mijë më shumë të varfër.

poveriNga 12.4% që ka qenë varfëria 4 vite më parë, tashmë ne vend ka shkuar 14.3% duke u rritur me 1.9%. Kreu i INSTAT, Ines Nurja, thotë se qarqet më të varfra janë Kukësi, Fieri dhe Lezha. Ndërsa ato me nivel më të ulët janë Vlora, Korça dhe Berati.

“Krahasuar me vitin 2008, kur varfëria ka qenë në nivelin 12.4, në vitin 2012 varfëria ka shkuar në nivelin 14.3%. Pra kemi një rritje të varfërisë, të familjeve shqiptare që janë nën vijën e varfërisë. Në qoftë se flasim në persona, kemi rreth 30 mijë njerëz më tepër që i janë shtuar pjesës së varfër në Shqipëri”, tha Nurja.

Instituti i Statistikave ka kryer anketën për matjen e varfërisë, ku janë anketuar 7 mijë familje. Anketa e INSTAT-it ka nxjerrë në pah edhe një tjetër dukuri. “Varfëria ka kaluar më tepër në zonat urbane. Nëse krahasojmë vitin 2008 me vitin 2012, në zonat urbane kemi një rritje të varfërisë, ndërsa në zonat rurale kemi një rënie të varfërisë”, u shpreh Nurja.