Halimi: Rama ligj kundër vendimit të Gjykatës Kushtetuese

45

Eduard-Halimi_1Deputeti i Partisë Demokratike Eduard Halimi përmes një postimi në rrjetin e tij social Facebook ka akuzuar kryeministrin Rama se në fshehtësi të plotë ka firmosur dje një ligj kundër vendimit të Gjykatës Kushtetuese. Sipas Halimit ky ligj është kundër administratës, kundër integrimit të vendit.

“Rama në fshehtësi të plotë firmosi dje një projektligj te ri, që zhbën tërësisht Ligjin për Nëpunësin Civil, reformën në administratën publike, një nga tre kushtet e BE për të marrë statusin. Ky është rasti i paprecedent në historinë legjislative shqiptare dhe botërore, ku një ligji të miratuar i bëhen ndryshime thelbësore edhe pse ligji nuk është zbatuar për asnjë ditë. Kush ishin ekspertet, kur i hartuan, me ke i diskutuan? Askund nuk ndodh që kryeministri i një Republike Parlamentare, të sillet në mënyrë kaq arrogante me Kushtetutën e vendit, dhe vendimet e gjykatës Kushtetuese. Ditën bllokon në mënyrë arbitrare publikimin e vendimit të Gjykatës Kushtetuese duke penguar ekzekutimin e vendimit, dhe natën firmos ligje që sulmojnë gjykatën, administratën publike, integrimin e vendit.  Konsensusin politik e ka harruar, opozita dhe parlamenti nuk ekzistojnë për atë, por po injoron dhe Kushtetutën dhe partneret ndërkombëtare.

Arbitrariteti dhe arroganca ndaj ligjit, kushtetutës dhe partnereve, kurthi “më ëmbël” për çdo kryeministër.

Po ti hedhim një vështrim i shpejtë këtij akti, rezulton edhe më i qartë, qëllimi i aktit antikushtetues të 30 shtatorit, por dhe këmbëngulja e Kryeministrit për të mos kryer reformën e kërkuar nga BE, duke e përkeqësuar gjendjen në administratë dhe duke prekur thelbin e garancive që ofron ligji i hartuar nga BE, dhe konkretisht:

1) Përkeqësohen garancitë për qëndrimin në detyrë, jo vetëm në raport me ligjin ekzistues nr. 152/2013, por edhe me vetë ligjin e vjetër të nëpunësve civil.

2) Kryeministri kërkon të ligjërojë të gjitha shkarkimet dhe nxjerrjet në listë pritje, të kryera në kundërshtim me ligjin, duke rifutur konceptin e “listës së pritjes” në rastet e ristrukturimit dhe mbylljes së institucionit. Heqja e mekanizmit të listës së pritjes ka qenë kërkesë e shprehur e ekspertëve të Bashkimit Europian që kanë asistuar autoritetet shqiptare në realizimin e kësaj reforme.

3) Kryeministri kërkon të ligjërojë të gjitha emërimet e paligjshme që janë realizuar në administratën publike nga data 1 Tetor 2013 – deri më sot. Me këtë ndryshim po synon të kthejë në sistem paligjshmërinë! Shqipëria shndërrohet nga një shtet që udhëhiqet nga e drejta, në një shtet ku arbitraritetit dhe paligjshmërisë i jepet “vlerë” me ligj.

4) Kryeministri kërkon të kontrollojë procesin e përzgjedhjes së trupës së nëpunësve civilë të nivelit të lartë drejtues (“TND”).

5) Kryeministri kërkon të spastrojë të gjithë nëpunësit civil aktual që janë në periudhë prove   Ky është projektligji qe ka firmosur kryeministri duke vendosur një praktikë të rrezikshme që cënon parimet themelore kushtetuese dhe duke e shndërruar Shqipërinë nga një Republikë Parlamentare në një Republikë Kryeministrore.

Ti dalim para të gjithë dhe ta ndalojmë ne 20 shkurt qe te mos shkatërroje te ardhmen europiane te vendit, mos vijoje luftën e klasave ne administrate, mos injoroje Europën, mos shkatërroje te drejtat themelore kushtetuese te qytetareve, siç bënte deri 23 vjet me pare, ai qe shqiptaret i rrezuan bustin”, shkruan Halimi në Facebook.