Gjiknuri: Regjistër elektronik deri në fund të vitit për koncesionet

63

damian gjinkuriMinistri i Energjisë dhe Industrisë, Damian Gjiknuri, paralajmëroi transparencë për të gjitha lejet e koncesionet e dhëna nga qeveritë për shfrytëzimin e burimeve natyrore, që siç u shpreh ai, shpesh herë kanë qënë preh e tregtimit.

“Janë dhënë leje dhe koncensione njerëzve të papërgjegjshëm që nuk kanë patur ndërmend të investojnë, por kanë synuar të tregtojnë lejet dhe licencat për shfrytëzimin e burimeve natyrore, duke krijuar një barrierë natyrale për investime serioze”, deklaroi ministri Gjiknuri.
Në forumin me temë “Promovimi i nismës për transparencë në industrinë nxjerrëse dhe përfitimi i komuniteteve”, mbajtur të enjten në Tiranë, Ministri Gjiknuri bëri të ditur se deri në fund të këtij viti do të ketë përfunduar regjistri elektronik i të gjitha koncesioneve. Ministri Gjiknuri informoi mbi një vendim të qeverisë për dhënien e lejeve dhe licencave për burimet e reja të naftës. Sipas tij, qeveria po përgatitet që për burimet e reja të naftës dhe për fushat e tjera të pazbuluara të jepen nëpërmjet proceseve të ankandeve që garantonë transparencë dhe konkurencë. Kjo u vlerësua nga ministri Gjiknuri si mjaft pozitive, në kushtet kur edhe interesi i investitorëve është rritur pas gjetjes së burimeve të naftës nga kompania Shell. Shqipëria, tha ai është e interesuar për të ftuar investitorë serioze për të investuar në këtë fushë. Sa i takon pasurive minerare, Ministri Gjiknuri dënoi fragmentarizimin e të drejtës së shfrytëzimit të tyre, që sipas tij kanë sjell kaos.
Për ministrin e Mjedisit, Lefter Koka, mostransparenca dhe politikat e gabuara kanë shoqëruar për 24 vitet e fundit mbrojtjen e mjedisit dhe shfrytëzimin e burmeve natyrore.Forumi-Promovimi i nismes per transparence ne industrine nxjerrese dhe perfitimet per komunitetet vendore ne Shqiperi Foto Agim Dobi….

“Politikat e ndjekura në këto vite kanë bërë të mos ketë transaparencë dhe investitorë të ndryshim të shfrytëzojnë pasuritë natyrore”, tha Koka. Për shkak të këtyre politikave të ndjekura ne vazhdojmë të mos kemi besimin e qytetarëve, ndërsa siguroi qytetarët se do hartohen kuadre ligjore dhe politika për të ndryshuar realitetin.
Gjatë fjalës së tij në forum, edhe ambasadori i SHBA-ve në Tiranë, Alexandër Arvizu, theksoi rëndësinë e kalimit nga informaliteti në formalitet në sektorin e industrisë nxjerrëse. “Një komponent i rëndësishëm i kësaj është koncepti i kërkesës për raportim. Çdo individ, çdo biznes duhet të ketë një kërkesë për raportim, të raportojë të ardhurat. Ajo shkon krah për krah me më shumë transparencë”, deklaroi Arvizu.

Forumi-Promovimi i nismes per transparence ne industrine nxjerrese dhe perfitimet per komunitetet vendore ne Shqiperi Foto Agim DobiNdërsa kreu i Prezencës së OSBE-së, në Tiranë ambasadori Florian Rauning theksoi se transparenca në industrinë nxjerrëse, është faktor i rëndësishëm dhe për këtë bëhet e nevojshme respektimi i standardeve.

Ai infomoi se Prezenca e OSBE-së në Tiranë po mbështet MEI-in përmes sekretaritti shqiptar EITI për të përmbushur afatet e raportimit për industrinë nxjerrëse. raportet sipas tij, janë instrument i rëndësishëm në duart e qytetarëve për të siguruar një proces të drejtë dhe për të nxitur përgjegjshmërinë e transparencën e qeverisë.