Gjiknuri: Çdo gjë gati për ndërtimin e “autostradës energjitike” Shqipëri-Kosovë

45

Gjiknuri-640x477Ministri i Energjisë dhe Industrisë Damian Gjiknuri, njoftoi në një konferencë për shtyp, se ka nisur tashmë zbatimi i projektit më të rëndësishëm mes dy shteteve shqiptare, ndërtimi i “autostradës energjitike” Shqipëri-Kosovë. 

“Kontrata është nënshkruar dhe tenderimi ka përfunduar. Tani pritet vetëm disbursimi i parave dhe nisja e punimeve” është shprehur Gjiknuri.

I pyetur në lidhje me devijimin e lumit Radika, Gjiknuri u shpreh se nuk ka asnjë marrëveshje me palën maqedonase për këtë çështje dhe çdo informacion I tillë është spekulim politik.

“Nuk ka asnjë marrëveshje me palën maqedonase por ka vetëm një marrëveshje kufitare për trajtimin e ujërave. Çdo gjë tjetër është spekulim.  Nyuk e di se kush e nxit këtë kur edhe ministrat maqedonas thonë se nuk ka asnjë projekt të tillë por vetëm një projekt-ide.  Nëse do të kishte një projekt në lidhje me ujrat, do të mbanim një qëndrim në interesin e vendit  dhe sipas ligjeve ndërkombëtare” u shpreh Gjiknuri.

Ndërkohë në muajin dhjetor të 2013-ës Kosova dhe Shqipëria nënshkruan kontratën për ndërtimin e “autostradës energjetike”. Ndërtimi i linjës interkonjektive 400 kV ndërmjet dy vendeve do të ofrojë ngritjen e kapaciteteve të qëndrueshme dhe do të mundësojë që të dy operatorët të punojnë bashkërisht si një sistem shpërndarës dhe do të ofrojnë përfitime të ndërsjellta për konsumatorët e të dyja vendeve.