Fishekzjarret e Dubait në Gines

66

DUBAIDubai theu rekordin botëror të spektaklit më të madh piroteknik në botë.

Ne faqen e Internetit të Rekordit Gines u mesua se vetem në minutën e parë, Dubai theu rekordin e mëparshëm të 2011-ës, qe mbahej nga Kuvajti sepse u lëshuan më shumë se 77 mije fishekzjarre. “Dhjetë muaj planifikim, mbi 500 mijë fishekzjarre te vendosur pergjate 94 kilometrave te bregdetit, u përdorën për spektaklin që zgjati rreth 6 minuta”.

Dubai eshte një arqipelag i krijuar nga ishujt të formuar nga njeriu. Aty ndodhet edhe ndërtesa më e lartë në botë; Burxh Kalifa, epiqendra e festimeve bashkë me hotelin luksoz Atlantis, i cili ndodhet në Palm Xhumeirah, një prej tre ishujve në formë palme.

Kompania amerikane e fishekzjarreve “By Grucci”, perdori 100 kompjuterë dhe 200 teknikë për të sinkronizuar spektaklin piroteknik, me një kosto prej 6.7 milionë dollarësh. Rekordi i fundit Gines i shënuar në Dubai është ai i vitit te kaluar; “Princess Tower” u regjistrua si ndertesa me e larte e banuar në botë. Prej vitit 2010 kur Dubai i zbuloi botës Burxh Kalifen, 828 metra larte, ka rrembyer vemendjen e te gjitheve, veçanerisht me festimet e vitit te ri dhe spektaklet e jashtezakonshme piroteknike./tch/