BQE-ja përgatit masa të reja për mbështetjen e eurozonës

78

EuroscepticismPresidenti i Bankës Qendrore Evropian (BQE), Mario Draghi deklaroi sot se këshilli i guvernatorëve i ka kërkuar shërbimeve të institucionit të trajtojë përgatitjen e masave të reja për të mbështetur ekonominë.

“Këshilli i konfirmoi shërbimeve të BQE-së dhe komiteteve që merren me sistemin euro, përgatitjen në kohë të masave të reja, në rast se ato do të jenë të nevojshme”, tha Draghi gjatë konferencës për shtyp mujore në Frankfurt.

Këto masa të reja mund të marrin trajtën e blerjes së kredive, publike ose të kompnaive sipas modelit amerikan, ky veprim u përshëndet menjëherë nga Bursat evropiane.

Draghi përsëriti se bakierët e bankave qendrore ishin unanimisht dakort në përdorimin e masave të tjera jo konvencionale me ato që janë duke u aplikuar, nëse është e nevojshme, një manovër kjo e përsëritur shpesh herë muajt e fundit. “Por ne do të bëjmë një hap më shumë duke kaluar në përgatitjen kokrete të kësaj”, vazhroi ai.

“Dy janë kriteret kryesore për të vendosur nëse duhen aplikuar, i pari është jo efektshmëria e masave tashmë të marra, dhe i dyti është një degradim i ri i prespektivave për evoluimin e çmimeve”, theksoi Draghi.