Besimtarët muslimanë festojnë sot Fiter Bajramin

56

bajramifaljaBesimtarët myslimanë në gjithë botën festojnë sot Fitër Bajramin. Në Tiranë besimtarët islamë kryen ritin e faljes së Bajramit në orën 6. 23 minuta në shehsin përpara hotel Dajtit e deri te lulishtja në sheshin “Skënderbej”, ndërsa si vend faljeje për gratë u planifikua  segmenti i rrugës “Myslym Shyri, në krah të ministrisë së Mbrojtjes.

Për të  realizuar ritin e faljes së Bajramit ishin marrë masa për kufizimin e lëvizjes së mjeteve në Bulevardin “Dëshmorët e Kombit”, segmenti  nga ura pranë ish-hotel “Dajtit” deri në sheshin Skënderbej si dhe në pjesën jugore të këtij sheshi.

Krerë të shtetit dhe politikës kanë përcjellë një ditë më parë on-line mesazhet e tyre të urimit  për besimtarët myslimanë, por pritet që sot të zhvillojnë vizita urimi në selitë e komunitetit mysliman dhe atë të kryegjyshatës së bektashinjve.

Kreu i Komuniteit Mysliman, Haxhi Selim Muça ka uruar gjithë besimtarët myslimanë shqiptarë për sa më shumë paqe dhe harmoni mes njeri-tjetrit. Ai e cilësoi këtë muaj të shenjtë si “muaji i agjërimit, mëshirës, lutjeve; muaji i shpalljes së Kuranit, muaji në të cilin nuk u kursye ndihma dhe mëshira hyjnore”.

Një urim tjetër drejtuar besimtarëve myslimanë ka ardhur nga kreu i shtetit, Bujar Nishani i cili i ka ftuar të përqafojnë të mirën, paqen e t’i shmangen konflikteve e sherrit.

Nëpërmjet një mesazhi të shpërndarë për mediat kreu i shtetit e quan Bajramin një festë të shenjtë, Nishani shton se ajo shërben për të na bërë më të mirë për veten, për tjetrin dhe për shoqërinë.

Nishani apeloi më tej se festa të tilla duhet të na shërbejnë për ta parë botën me sy të tjerë, duke mposhtur kulturën e urrejtjes.

“Le të na bëjë ky Bajram ta shohim botën dhe jetën me sytë e të dobtëve dhe të varfërve. Le ta mposhtim me mjete paqësore, me sakrifica si Ramazani dhe festa si Bajrami, kulturën e urrejtshme të sherrit, këtë rudiment të rrezikshëm trashëguar nga e kaluara diktatoriale. Nga thellësia e zemrës, ju uroj gjithë të mirat në këtë ditë të madhe. Le të jetë Dita e Bajramit një ditë e lumtur. Gëzojeni këtë ditë bashkë me të dashurit Tuaj. Ngushëllohuni bashkërisht. Ndihmohuni bashkërisht. Këshillohuni bashkërisht. Gëzohuni bashkërisht në këtë ditë Bajrami”,ka theksuar Nishani.

Besimtarët myslimanë festojnë Fiter Bajramin. Pas 30 ditë agjërimi e sakrifice, për shlyerjen e mëkateve, pastrimin e shpirtit dhe të trupit, besimtarët myslimanë i falen zotit t’u pranojë këtë ritual pavarësisht të mirave që ata presin t’u sjellë.