Basha: Situata ekonomike e përkeqësuar.Borxhi sa vjen e akumulohet

40

bashaKryetari i Partisë Demokratike Lulzim Basha ka deklaruar se situata ekonomike në vend është përkeqësuar.

Duke folur në forumin ekonomik me temë “Ku po shkon ekonomia shqiptare?” Basha ka theksuar se punësimi mbetet ende një plagë për vendin.

“Shteti shqiptar padyshim është dhe mbetet vetëm një fraksion i fuqisë punëdhënëse t ë sektorit privat. Nga ana tjetër punësimi është sot edhe sfida edhe plaga më e rëndë e vendit prandaj nëse në një logjikë lineare ne partitë politike, parlamentarët duam të japim kontributin tonë është e domosdoshme t`i kthejmë nga biznesi. Për fat të keq të dhënat e fundit që vijnë nga Banka e Shqipërisë dhe nga ndërkombëtarët madje edhe nga vete INSTAT i vendosur nga një kontroll politik i paligjshëm tregojnë një përkeqësim të situatës ekonomike në tërësi” tha Basha.

Basha theksoi më tej senjë problem i madh mbetet edhe borxhi që sipas tij sa vjen dhe akumulohet.

“Hyrja në fuqi e paketës së re fiskale natyrisht  që është një barrë shtesë për biznesin në tërësi. Rritja me 50 përqind e tatimit mbi fitimin nga njëra anë dhe mungesa e çdo stimuli zhvillimi nga ana tjetër është ndiher nga ju nga ata që përfaqësoni dhe nga ekonomia në tërësi. 400 milionë dollarë mori qeveria borxh me aktin normativ të vitit të kaluar dhe tha se do paguaj borxhin e biznesit. Pagoi vetëm 30 milionë dollarë apo 7.5 përqind të kësaj shume. Problemi është që jo vetëm nuk janë larë borxhet por u morën 400 milionë dollarë borxh 3 muaj më parë, por borxhet vazhdojnë të akumulohen” tha Basha.

Sipas Bashës, konsumi ka rënie dhe në këtë rënie evidente pjesën e vet po e ben dhe paketa fiskale, taksa e karburantit që po shtrin efektin e saj me efekte shkatërruese.

Më pas Basha u ndal dhe tek fshirja e të dhënave në serverin e tatimeve që sipas tij përbën skandalin korruptiv më të madh të tipit mafioz.

“Megaskandali i vjedhjes së të dhënave të serverit të tatimeve, korrupsion i tipit mafioz. Të gjithë këto të dhëna të mbrojtura me ligj janë në duar të krimit, të shantazhuesve dhe në duar të klientelës. Nuk do të reshtim derisa përgjegjësit të vihen para përgjegjësisë, por djalli ka dalë nga shishja. Ky akt kriminal me përmasa të padëgjuara, do të ketë efekte mbi sigurinë fizike të sipërmarrësve dhe konkurrencën e lirë dhe në natyrën normale është detyra jonë të bëjmë çfarë është e mundur dhe të gjejmë rrugët se çfarë duhet të bëjmë së bashku për ti bërë fre këtij fenomeni kaq të rrezikshëm, si një shtet kryekëput mafioz” tha Basha.