Agolli për gjuhën: Duan të ndajnë Veriun nga Jugu

67

Shkrimtari_Dritëro_AgolliShkrimtari Dritëro Agolli, gjatë intervistës për gazetën Panorama, ka komentuar debatin e krijuar në fillim të këtij muaji për 5 Majin.

Ai shprehet se politika e ngatërron qëllimisht luftën me komunizmin, sepse do ta mohojë luftën.

“Ky është debat i kotë që zhvillohet. Ne kemi shumë festa fetare, na e prishi punën një 29 Nëntor apo një 5 maj”, nënvizon Agolli.

Agolli flet gjithashtu edhe për debatin mbi gjuhën.

“Gjuha nuk ndryshon me sistemin, erdhëm në demokraci dhe të ndryshojmë gjuhën. Nuk bëhet kjo gjë. Unifikimi i gjuhës nuk bëhet në demokraci, por bëhet kur formohen kombet. U bë në Francë, por edhe në Itali me Danten. Tani gjuha ka diversion, jo konversion. Sot gjysma e fjalëve të shqipes janë në anglisht. Nëse do të vazhdojë kjo tendencë e gjuhës shqipe, kam frikë se pas 100 vjetësh shqipes do t’i mbeten 5 fjalë dhe do të jetë zhdukur si gjuhë. Ka shumë gjuhë që janë asimiluar, si sanskritishtja. Mund të mbetet ndonjë rudiment i shqipes në zonat e thella malore, por me këtë ritëm, e sigurt që shqipja nuk do të ekzistojë”, shprehet Agolli.
Duke i konsideruar marrëzi tezat se Kosova të ketë gjuhën e vet, ai shton: “Naimi nuk përdor as fjalën penxhere, por i thotë dritare! Unë shoh tendencën e ndarjes së Shqipërisë, në Veri, i cili duhet të bashkohet me Kosovën, dhe Jugu të jetë shtet tjetër. Këtë duan të bëjnë”.

I pyetur mbi mundësinë e bashkimit të Shqipërisë me Kosovën, ai thotë se kjo mundësi tani është reale.

Për sa i përket qeverisë “Rama”, Agolli komenton: “Formimi i kabineteve qeveritare, problemet që ka shoqëria, nuk duhen marrë si pikturë dhe si letërsi, nuk duhen marrë me formalizëm.

Duhet të heqim dorë nga formalizmi i të kuptuarit të gjërave. Gjërat nuk mund të bëhen siç mendon ti në letërsi apo pikturë. Më kujtohet se pas luftës, më 1945-n, të gjithë njerëzit e mençur dhe të ditur të kohës, që kishin qenë edhe nëpunës të qeverisë së Zogut, u bënë drejtues, drejtor banke, mjekë, inxhinierë, administratorë etj, ishin njerëz të shkolluar jashtë shtetit. Partizanët nuk kishin formimin dhe arsimimin e duhur në atë kohë. Ata u çuan në shkolla në Moskë, Çeki dhe pastaj zëvendësuan të vjetrit”.