7 vite burg për reporterët e Reuters

66

Dy gazetarët e agjencisë së lajmeve, Reuters, të cilët mbaheshin nën arrest në Myanmar, u shpallën fajtorë për shkelje të një ligji mbi sekretet shtetërore dhe u dënuan me 7 vite burg nga një gjykatë e këtij shteti.

Gjykatësi i Yangonit të veriut, Ye Lwin tha se Wa Lone, 32 vjeç, dhe Kyaw Soe Oo, 28 vjeç, shkelën Aktin Zgjedhor Zyrtar të periudhës koloniale, pasi ata mblodhën dhe morën dokumente konfidenciale.

“Të pandehurit, kanë shkelur sekretin Zgjedhor Zyrtar seksionin 3.1.c, dhe dënohen me shtatë vjet burg”, tha gjyqtari, duke shtuar se koha kaluar në paraburgim që kur ata ishin ndaluar më 12 dhjetor, do të merrej parasysh. Mbrojtja mund të apelojë vendimin në gjykatën rajonale dhe pastaj në gjykatën e lartë.

Të dy gazetarët deklaruan se nuk janë fajtorë dhe thanë se policia e gjykatës u ka ofruar atyre dokumentet, gjatë punës së tyre në raportimin e shtetit Rakhine të dhunuar nga Mianmar.

Avokuesit e Shtypit të Lirë, Kombet e Bashkuara, Bashkimi Europian dhe vendet, përfshirë Shtetet e Bashkuara, Kanada dhe Australi kishin kërkuar lirimin e gazetarëve.

“Sot është një ditë e trishtuar për Mianmarin, gazetarët Reuters Wa Lone dhe Kyaw Soe Oo, dhe shtypin kudo në botë”, tha në një deklaratë kryeredaktori i Reuters, Stephen J Adler.

“Ne nuk do të presim që Wa Lone dhe Kyaw Soe Oo të vuajnë këtë padrejtësi dhe do të vlerësojmë se si të vazhdojmë në ditët në vijim, duke përfshirë nëse do të kërkojnë ndihmë në një forum ndërkombëtar”.

Sipas gazetarëve, ishin dy zyrtarë të policisë, ata që u kishin dorëzuar letrat në një restorant në qytetin Yangon, pak para arrestimit nga oficerë të tjerë.

Një dëshmitar i policisë dëshmoi se takimi në restorant ishte një kurth për të kapur gazetarët dhe për t’i bllokuar apo ndëshkuar për raportimin e tyre për një vrasje masive të muslimanëve Rohingya në Rakhinë.