Zbulohet statuja me trupin e një luani e kokën e një njeriu në Egjipt

63

Arkeologët egjiptianë kanë zbuluar një statujë me kokën e një njeriu dhe me trupin e një luani në tempullin faraonik të Kom Ombo në qytetin jugor Asëan.

Ministria e antikiteteve tha se statuja e bishës mitike me kokën e një njeriu dhe trupi i një luani u bë prej guri ranor.

Mendohet se daton në dinastinë Ptolemaike, e cila vendosi Egjiptin nga viti 305 para Krishtit deri në pushtimin romak në 30 para Kishtit.

Statuja është 28 cm e gjerë dhe 38 cm e gjatë.

Sfinks përfaqësonte fuqinë mbretërore në Egjiptin faraonik, duke kombinuar fuqinë fizike të një luani me fuqinë tokësore të një mbreti.

Sfinksi i Madh nga piramidat e Gizës është më i famshëm.