Zbulimi shkencor, sauna dëmton spermatozoidet

84

24-Homme dans sauna-Man in saunaZbulimet shkencore kanë arritur ne perfundimin se  përdorimi i saunës ka efekte negative për meshkujt, kryesisht në dëmtimin e spermatozoideve.

Është zbuluar që meshkujt e shëndetshëm të cilët shkojnë në sauna kanë numër më të vogël të spermatozoideve, ndërsa dëmi i krijuar mund të zgjasë disa muaj.

Ne hulumtim janë testuar finlandezet në të tridhjetat te cilët kane pasur numër normal të spermatozoidëve. Meshkujt kane shkuar në sauna dy herë në jave nga 15 minuta gjatë tre muajve, dhe më pas është testuar sperma e tyre.

Hulumtuesit kane zbuluar që numri i spermatozoideve në fund të hulumtimit ka qenë më i vogël sesa në fillim, ndërsa në nivel normal është kthyer vetëm pas gjashtë muajve.

Gjatë qëndrimit në saunë temperatura e skrotumit mashkullor rritet për tri shkallë, që dëmton prodhimin e spermës, ndërsa mund të cojë edhe deri te steriliteti. Po ashtu, është shënuar edhe ndryshim në ADN-në e spermës.

Studimi i kryer ne kohen e fundit ne Spanje ka treguar se si përqendrimi i spermës bie mesatarisht 2 për qind në vit edhe tek meshkujt e rinj. Studimi ka përcjellë 200 meshkuj gjate dhjete viteve dhe është zbuluar qe koncentrimi prej 72 milione spermatozoidesh për mililitër ne vitin 2001 ka rënë ne 52 milionë spermatozoide për mililitër në vitin 2011.