Zbulimet e reja ndalojnë procesin e vdekjes

60

vdekje jeteZhvillimet në shkencën e reanimimit, kanë bërë të mundur që t’i ringjallin njerëzit edhe disa orë pasi zemra e tyre ka pushuar së rrahuri dhe janë deklaruar të vdekur, thonë ekspertët e mjekësisë.

“Historikisht, kur zemra e një personi pushon së rrahuri apo kur personi pushon së marri frymë, deklarohet i vdekur dhe nuk mund të bësh asgjë për ta ndryshuar këtë fakt”, -thotë Dr. Sam Parnia, profesor asistent i kujdesit mjekësor kritik, në “State University of New York”,  në  Stony Brook.

Megjithatë shkencëtarët thonë se vdekja nuk është një moment i vetëm, por një proces i tërë. Pasi një person ka vdekur, qelizat nuk vdesin në moment, por kalojnë në procesin e vdekjes.

“Ky proces do disa orë kohë dhe ne mund ta ndryshojmë atë”, -thotë Parnia.

Kur zemra e njeriut pushon së rrahuri, truri funksionon akoma.

Në momentin kur oksigjeni nuk arrin të shkojë më në tru, duhen edhe disa minuta kohë që qelizat e sheqerit të fillojnë procesin e vdekjes. Këto janë minutat deçisivë kur mjekët kanë në dorë të shpëtojnë jetën e njerëzve.