Vdekja dhe trasformimi i trupit

97

la morteVdekja është ndërprerja e plotë e jetës së një organizmi të gjallë. Gjendja e vdekjes njerezore ka qenë gjithmonë e errët nga misteri dhe bestytnia. Përkufizimi i saj i saktë mbetet kundërshtues, duke dalluar sipas kulturës dhe sistemeve ligjore. Disa mendojnë që njerezit pasi vdesin shkojnë ne parajse por nga ana shkencore pasi kalon nje pjesë kohore e gjatë qe personi ka vdekur atij i ngelet vetem skeleti.

– Në çastin e vdekjes:

 1. Zemra pushon së rrahuri.
 2. Lëkura shtrëngohet dhe zbehet.
 3. Sistemi muskulor shtendoset.
 4. Bie temperatura e trupit.

– 30 minuta më vonë:

 1. Lëkura bëhet si dyll dhe merr ngjyr vjollc.
 2. Buzëtgishtat e duarve dhe të këmbëve cungohen dhe zbehen ose bëhen të bardhë pasi gjaku largohet.
 3. Gjaku tërhiqet në pikat më të ulta të trupit duke lënë njollë vjollcë – të zezë.
 4. Duart dhe këmbët kalojnë në të kaltërt.
 5. Sytë fillojnë të tërhiqen në zgavra.

 

– 4 orë më vonë:
 1. Rigor mortis fillon të veprojë
 2. Zbehja e lëkurës dhe pozicionimi i gjakut vazhdojnë
 3. Rigor mortis fillon t’i shtrëngojë muskujt për rreth 24 orëve të ardhshme, pastaj do të riveprojë dhe trupi do të kthehet në gjendjetë butë.

 

– 12 orë më vonë:
 1. Trupi është plotësisht nën rigor mortis.

 

– 24 orë më vonë:
 1. Trupi tani ka temperaturën e ambientit që e rrethon.
 2. Tek meshkujt sperma vdes.
 3. Koka dhe qafa tani kanë ngjyrë të gjelbërtblu.
 4. Ngjyra e mësipërme vazhdon të shpërndahet në pjesët tjera të trupit.
 5. Ka aromë të fortë të mishit të kalbur.
 6. Fytyra e personit në të vërtetë tanimë fillon të bëhet e panjohëshme.
– 3 ditë më vonë:
 1. Gazrat në inde formojnë fluska të mëdha në lëkurë.
 2. I tërë trupi fillon të fryhet dhe ënjet. Ky proces përshpejtohet nëse trupi gjendet në mjedis të ngorohtë ose në ujë.
 3. Lëngje rrjedhin përmes gojëshundëssyveveshëverektumit dhe përmes uriterit.
 4. Qimet e trupit akoma rriten.

javë më vonë:

 1. Lëkuraflokëtthonjtë bien me lehtësi nga trupi.
 2. Lëkura zbërthehet dhe hapet në shumë vende për shkak të shtypjes së gazrave të brendshme dhe prishjes së vetë lëkurës.
 3. Shkatërrimi do të vazhdojë gjersa të mbetet vetem skeleti, që mund të zgjasë një muaj në kohë të nxehtë, dhe dy muaj në kohë të ftohtë. Dhëmbët janë shpesh e vetmja gjë që mbetetm vite dhe shekuj më vonë, sepse zmalti i dhëmbëve është substancamë e fortë në trup. Kocka e nufullës është më e ngjeshur, që e bën zakonisht edhe këtë të mbijetojë një kohë të gjatë.