Skënderbeu, Rembrandt dhe Volteri

133

Nga ROLAND QAFOKU
Kjo është kopje e pikturës orgjinale të portretit të Gjergj Kastriot Skënderbeut. Është kompozuar nga piktori i famshëm hollandez Rembandt Van Rijn. Është një dhuratë shumë e vyer që mua ma ka dhënë Alessandro Castriota në vitin 2004, një nga stërnipat e shumtë të Skënderbeut. Ai më shprehu mirënjohje si kryeredaktor i gazetës “Panorama” që isha në atë kohë pas një interviste shumë interesante që i morëm duke na dhënë detaje që nuk i dinim. Ishte e panjohur për ne gazetarët që piktori, ndër më të famshmit në historinë e pikturës botëroere, të kishte realizuar një portret me pamje dhe veshje të rrallë të heroit tonë. Madje, stërnipi, me profesion mjek, më tregoi që pikërisht kjo pikturë ishte vjedhur dhe ishte në kërkim ndërkombëtar nga Interpoli. Dikur ky portret hijeshonte një kala në Napoli që familja Kastrioti ishte pronae e saj si dhuratë të bërë nga Ferdinandi, mbreti i Napolit. Ai nuk e harroi kurrë ndihmën që Skënderbeu i dha në luftë ndaj baronëve që synonin ti zinin vendin pas vdekjes së të atit, mbretit Alfons. Ferdinandi e çmoi aq shumë Skënderbeun tonë sa e thërriste baba dhe përveç kalasë, në shenjë mirënjohje të thelllë, ai i dhuroi edhe territore si Trani dhe San Giovanni Rotondo. Sot, 552 vjet pas vdekjes së heroit tonë, mund të konfirmojmë shumë konkluzione plot vlera për heroin tonë kombëtar, por jo vetëm tonin ama. Për një çerek shekulli, Skënderbeu ynë, jo vetëm e mbajti të lirë këtë vend nga hordhia osmane, por toka arbërore u bë digë e pakëpërcyeshme që kjo hordhi të mos mësynte Evropën. Një shqiptar dhe një katolik i devotshëm, Skënderbeu vazhdon edhe sot t’i tregojë Shqipërisë dhe kontinetit plakë se ky komb i vogël ka vlera të mëdha. Nuk është rastësi që mjeshtri hollandez u frymëzua aq shumë saqë e ka fiksuar atë në një portret plot hijeshi edhe pse vetë lindi 138 vjet pas vdekjes së Skënderbeut. Sa e sa piktorë të tjerë e kanë bërë këtë gjë në telajot e tyre. Opera, buste, vjersha, poema, romane dhe libra studimorë përbëjnë një kolekison të jashtëzakonshëm me rreth 500 vepra artistike me autorë të huaj që kanë krijuar vetëm për Skënderbeun tonë. Unë zgjodha piktorin hollandez Rembrandt për hyrje dhe një thënie të shkrimtarit të madh francez Volter (Voltair )për mbyllje: “Sikur perandorët e Bizantit të kishin qenë si Skënderbeu, perandoria Romake e Lindjes nuk do ishte zhdukur”. Eh sa krenarë na bën nëpër botë Skënderbeu!