Si ndërhyjnë fantazmat në jetën njerëzore?

63

fantazemA ekzistojnë fantazmat ? Një numër i konsiderueshëm njerëzish kanë dhenë mjaft dëshmi të cilat provojnë se fantazmat ekzistojnë dhe janë pjesë integruese e jetës së të gjallëve.

Ja disa dëshmi të personave që kanë kaluar eksperienca të tilla:

Një çift i ri zhvendoset të banojë në një shtëpi të re dhe shumë shpejt fillojnë të bëhen dëshmitarë të fenomeneve të pazakonshme. Çfarë fenomenesh ? Një njollë, e cila nuk hiqet edhe pasi ka marrë disa dorë të lyera, por ato dëgjojnë gjithashtu dikë të lëkundet në një karrige lëkundëse, etj. Çifti fillon të bëjë kërkime mbi shtëpinë dhe të pyesin dhe arrijnë të informohen se një grua kishte vdekur aty, dhe ato janë të sigurt se bëhet fjalë pikërisht për këtë femër që lëkundet në karrige, pasi ato e kanë parë shpesh atë. Ajo nuk duket sikur dëshiron t’u bëjë keq atyre, përkundrazi duket sikur i mbron ato.

Silvia, ka përjetuar një eksperiencë të ndryshme, pasi ajo u bë pre e një situate agresive. Djali i saj i vogël dukej të ishte prekur nga ky fenomen, pasi ai ishte shndërruar në një person agresiv, bile kishte dhe dëshirë të vdiste, sa që të tërë kujtonin se djali ishte pushtuar nga fantazmat. Tensionet ishin të larta në familje dhe djali ndjehej gjithmonë e më shumë komod në këtë gjendje duke iu larguar gjithmonë e më shumë familjes së tij.

Elsi ka humbur të atin e saj, por ajo është e sigurt se ai është akoma aty dhe se përpiqet të komunikojë me të. Për një arsye apo për një tjetër, shpirti i tij ishte rikthyer dhe shfaqet përmes të gjallëve. Nuk është një rast i vetëm pasi shpesh dëgjojmë histori të tilla të ngjashme.

Shpeshherë mund të përballeni me një shpirt keqbërës që mund të jetë edhe i rrezikshëm, ndërkohë që një shpirt paqësor mund t’i sjellë komoditet një qenie njerëzore, që tashmë është e dobësuar nga humbja e një të afërmi. Shpirtrat janë atje, shpeshherë të ngecur midis dy botëve pasi nuk janë gati të largohen, ose pasi nuk arrijnë ta kuptojnë dot se kanë vdekur. Ne duhet të jetojmë me këtë fakt dhe të mësojmë që të mos i trembemi atij.

Kjo është njëra anë e këtij aspekti, ndërkohë pyetja që shtrohet është: Sa jemi ne të ndikuar nga histori dhe rrëfime të tilla dhe si ndërthuren këto me gjendjen tonë shpirtërore në raste tragjedish, humbjesh apo momentesh depresive ?