SHBA kundër Kinës, nis 2 aeroplanë në ishujt e diskutueshëm

57

Senkaku islandsShtetet e Bashkuara të Amerikës kanë dërguar dy aeroplanë ushtarakë në zonën ajrore mbi ishujt e diskutuar në detin lindor kinez, në kundërshtim me rregullat e reja të mbrojtjes të përcaktuara nga Kina.  Kina e kishte shpallur këtë zonë, “zonë të ndalim-fluturimi” ditën e shtunë. Një kolonel amerikan, citon BBC,  tha se dy aeroplanët kanë ndjekur “procedurat normale”.

Ishujt e njohur si “Senkaku” në Japoni dhe “Diaoyu” në Kinë, janë burim tensionesh në mes këtyre dy vendeve. Kina insiston që aeroplanët të cilët hyjnë në këtë zonë, duhet t’u përmbahen rregullave ose do të përballen “me masa emergjente të mbrojtjes”.

“Ne kemi kryer operacionet tona në zonën e ishujve Senkakus”, ka thënë koloneli amerikan Steve Ëarren, duke shtuar se deri tani nuk ka patur reagim nga Kina.

Aeroplanët, të cilët ishin të paarmatosur, ishin nisur nga Guami të hënën, dhe fluturimi ishte pjesë e ushtrimeve të rregullta në atë zonë, sqaroi një zyrtar i mbrojtjes amerikane.