Rumani, ish Kryeministri Nastase dënohet me katër vite burg për korrupsion

52

Rumani ish kryeministriGjykata Supreme e Rumanisë ka dënuar ish Kryeministrin Adrian Nastase me katër vite burgim, për marrje ryshfeti dhe për shantazh. Ish Kryeministri riarrestohet sërish, vetëm 10 muaj pas lirimit të tij për një tjetër vepër penale.

Akuzat ndaj tij, kanë të bëjnë me korrupsion në shifrat e 630.000 mijë euro, nën formën e mallrave të importuara nga Kina dhe të punimeve të parimbursuara në të dy pronat e tij, nga një shoqëri ndërtimi, pronari i të cilës është vënë më pas në krye të Seksionit të Inspektimit të Punimeve Publike.

Ai akuzohet gjithashtu për shantazh ndaj një ish Konsulli rumun në Hong-Kong. Ai i ka dërguar ish konsullit shumën prej 700.000 dollarësh për t’u marrë me blerjet e ndryshme të çiftit kryeministror. I frikësuar se ish Konsulli mund të bashkëpunonte me drejtësinë, ish Kryeministri ka filluar të hedhë akuza shantazhi ndaj tij, duke e akuzuar atë për agjenturë.

Bashkëshortja e tij Daniela është dënuar gjithashtu me tre vite burg, për falsifikim dokumentesh. Me dhjetëra kondinierë të mbushur me mallra për çiftin kryeministror janë dërguar në Rumani, me fatura të falsifikuara.

Më 2012 ish Kryeministri është dënuar me 2 vite burg për financim të paligjshëm të fushatës së tij elektorale në shumën 1.5 milion euro.

Pas një tentative vetëvrasje, ish Kryeministri rumun përfiton nga një ulje e kohës së dënimit, duke dalë përpara afatit përfundimtar të kryerjes së dënimit.

Ish Kryeministri insiston, se këto janë akuza të montuara politikisht dhe bëhen në kuadrin e një hakmarrje personale ndaj tij.