Roberto Saviano kthehet në Napoli pas 8 vitesh

66

Roberto SavianoNjë djalë i ri, i cili ndoshta jo me qëllim u bë një person i famshëm nga puna gazetareske kundër mafies, Roberto Saviano, është kthyer në Napoli pas 7 vitesh mungesë. Në librat dhe filmat e tij del në pah rreziku dhe veprimtaria e grupeve kriminale  të Kamorrës. Këto grupe sundojnë dhe kontrollojnë jetën dhe veprimtaritë ekonomike e politike të qytetit. Kjo e detyroi Savianon te linte Napolin, pasi hulumtimet dhe shkrimet e dokumentuara krijuan cënim të integritetit të Kamorrës. Veprimtaritë dhe interesat ekonomike e kriminale jo vetëm në Napoli, por edhe në zona të tjera të Italisë dhe jashtë saj tashmë kishin një rrezik permanent. Kamorra kërcënoi seriozisht Savianon, i cili për më shumë se 7 vjet jeton në regjim sigurimi fizik, të dhënë nga shteti Italian. Roberto Saviano, bëri publike mendimin dhe urrejtjen, që kishte kundër këtyre grupeve, të cilat po bënin një shkatërrim jo vetëm social, por edhe ekonomik e kulturor të qytetit të Napolit. Filmi Gomorra ishte qershia mbi tortë në shenjtërimin e Savionos si personazh i anti Kamorrës. Opinioni publik u njoftua për një sëmundje të rëndë, që cënon vendin dhe mbarëvajtjen e tij. Napoli dhe napolitanët i kanë kushtuar vëmendje kthimit të Savianos në qytet, pas shtatë vitesh. Kjo për ta është cilësuar si një mesazh shumë i fortë që mori kriminaliteti. Vizitën e tij në Napoli, Saviano e ka kurorëzuar edhe me botimit e librit më të ri “ZEROZEROZERO”, ku vë në pah lëvizjet, veprimtarinë dhe interesat e Kamorrës, në tregtimin e kokainës në botë. Roberto Saviano, arriti të bëhet një shembull i mirë jo vetëm për rininë napolitane, por për atë mbarë botërore.