PE: Rezolutë Kosovë, Serbi, Mali i Zi

70
PE/fotoalbaniaplus
PE/fotoalbaniaplus

Reforma dhe marrëdhënie të mira ndërfqinjësore janë të nevojshme

Mali i Zi, Serbia dhe Kosova mund të bëjnë një progres më të shpejtë drejt aderimit për në BE duke u përqendruar mbi marrëdhëniet e mira të fqinjësisë dhe reformave, kanë deklaruar eurodeputetët në tre rezoluta të veçanta, në Parlamentin Europian, këtë të enjte. Sipas eurodeputetëve, reformat në këto vende duhet të synojnë luftën kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar, garantimin e shtetit të së drejtës dhe pavarësinë e sistemit juridik dhe të medieve, si edhe mbrojtjen e lirive të tjera thelbësore.

 Serbia

Deputetët kanë nënvizuar, se negociatat e aderimit me Serbinë duhet të fillojnë përpara qershorit 2013, nën rezervën që reformat e përcaktuara nga qeveria të mbahen, në fushën e drejtësisë, të luftës kundër korrupsionit, të lirisë së shtypit dhe të mbrojtjes së tërë minoriteteve. Ato kanë nënvizuar gjithashtu, se parlamentet dhe shoqëria civile e Serbisë dhe Kosovës, duhet të jenë paraprakisht të angazhuar në dialogun ndërmjet Beogradit dhe Prishtinës.

Sipas raportuesit të Serbisë, Jelko Kacin, fiksimi i  një datë hapje të negociatave të aderimit do të simulonte partizanët e reformave në Serbi dhe do të kontribuonte në ringritjen ekonomike. Ai ka nënvizuar gjithashtu se, progresi në bisedimet midis Kosovës dhe Serbisë do të kishte pasoja të rëndësishme mbi procesin e integrimit europian, të Ballkanit Perëndimor në tërësi.

Kosovë

Eurodeputetët kanë theksuar se, Kosova duhet të realizojë me shpejtësi reformat në fushën e shtetit të së drejtës, të luftës kundër korrupsionit dhe kriminalitetit të organizuar, të mbrojtjes së minoriteteve, të kapaciteteve administrative dhe tregtisë, për të lejuar linçimin e Marrëveshjes së Stabilizim Asocimit, që përcakton të drejtat dhe detyrimet që lindin nga aderimi në BE. Sipas Ulrike Lunacek, raportuesit mbi Kosovën, është për të ardhur keq që Spanja, Greqia, Rumania, Sllovakia dhe Qipro nuk i kanë mbështetur plotësisht përpjekjet e Kosovës. Sipas Lukacek, këto shtete anëtare nuk kanë njohur akoma pavarësinë e Kosovës dhe se, ato duhet ta bëjnë pa vonuar këtë, me qëllim që të lejohet Kosova të marrë pjesë në aktivitetet e Europol dhe Interpol, si edhe në evenimentet sportive.

Mali i Zi

Deputetët kanë nënvizuar progresin solid të realizuar me synim aderimin e vendit në BE dhe rolin e Malit të Zi, në mbajtjen e stabilitetit rajonal. Ato tregojnë gjithsesi, se përpjekje  të tjera nevojiten, për të luftuar korrupsionin dhe krimin e organizuar në nivele më të larta, si edhe për të ruajtur lirinë e shtypit, të drejtat e grave dhe barazinë gjinore. Raportuesi mbi Malin e Zi, Charles Tannock, ka shpjeguar, se zhvillimi i mirë i negociatave deri më tani, i tregon qartësisht fqinjëve të Ballkanit perëndimor që zgjerimi nuk ndalon me aderimin e Kroacisë. Ai ka nënvizuar gjithashtu, se është e nevojshme riforcimi i pavarësisë dhe përgjegjësisë së sistemit juridik si edhe liria e medieve.