Merkel njofton rritje të numrit të personave të ndëshkuar nga BE-ja

47

MERKELBashkimi Evropian do të zgjasë listën e personaliteteve ruse dhe ukrainase të ndëshkuar me ndalim vizash dhe bllokim pasurish, njoftoi sot kancelarja gjermane Angela Merkel, duke e lënë të hapur mundësinë e sanksioneve eknomike në rast përshkallëzimi të situatës.

”Gjatë mbledhjes së Këshillit evropian që fillon sot, kryetarët e shteteve dhe të qeverive të Bashkimit Evropian do të përcaktojnë sanksionet e fazës së dytë të miratuara përpara dy javësh. Ndër to, një zgjatje e listës së personave të përshirë në masën e ndalimit të vizae dhe të bllokimit të pasurive”, deklaroi sot Merkel përpara deputetëve të Bundestagut.

”Në rast përshkallëzimi, jemi të gatshëm në çdo moment të kalojmë në fazën e tretë të sanksioneve dhe sigurisht që do të flitet për sanksione ekonomike”, shtoi ajo, disa orë përpara samitit të BE-së në Bruksel.

”Bashkimi i Krimesë me Rusinë kërkon një përgjigje të vendosur dhe të unifikuar të Evropës dhe partnerëve të saj”, deklaroi prerë ajo.

Për sa i përket të ardhmes së Rusisë në G8 dhe mbajtjes së një samiti të G8-s në qershor, kancelarja u shpreh: “për sa kohë nuk janë plotësuar kushtet politike për një mbledhje të kësaj përmase, nuk do të ketë më G8, as samit as format si i tillë”.