Lulet më të rralla në botë

109

 

tacca chantieri

Chantrieri Tacca (Lule Bat).

Tacca Chantrieri quhet ndryshe petalet e lakuriqit të natës,  nga ngjashmëria e madhe e tyre me krahët e saj. Ajo ka ngjyrë lejla.

Rafflesia Arnoldii

lule2Është një lule gjigante me 1.06 m diametër dhe rreth 10 kg peshë. Për këtë ajo mban titullin lulja me e madhe në botë ! Ajo u zbulua në vitin 1818 në rainforest te Indonezisë nga një udhëzues lokal i cili ka punuar edhe si një koleksionist i bimëve të veçanta.

Titanum Amorphophallus, lule kufoma ose titan Arum

lule3Kjo bimë është e njohur si titanum Amorphophallus, enë-Titans, lule kufomë ose Titan Arum. Ka shumë emra për t’iu referuar. Një nga tiparet e saj është se nxjerr një erë shumë të fortë, si mish i kalbur.  Shkencëtarët thonë se kjo erë shërben për të tërhequr insektet, të cilat përfundojnë në polen.

Drosera capensis

lule4Kjo bimë është me origjinë nga Afrika e Jugut (Kepi). Ka ngjyrë të kuqe dhe është shumë e butë në skajet e qimeve.

Dendrophylax lindenii

lule5Gjithashtu i njohur si orkide fantazmë, kjo është një orkide epiphytic, e vendosur në një zgavrë peme. Ajo është gjendet në lartësi të mëdha, pyje swamp në jugperëndim të Floridës dhe Kuba.